Англия победи Швейцария с 6:5 след дузпи и завърши на третото място в турнира Лига на нациите. След редовното време и двете продължения от по 15 минути резултатът на мача в Гимараеш беше 0:0 и последва изпълнението на ударите от бялата точка. При тях в герой за Англия се превърна Джордан Пикфорд. Вратарят на Евертън първо реализира по хладнокръвен начин петата дузпа за "трите лъва", след което спаси последния удар на противника - на Йосип Дърмич. Той беше шестият изпълнител за швейцарците, които заедно с англичаните до този момент бяха безгрешни и бележеха дузпа след дузпа. С умелата си намеса при шестата дузпа на "кръстоносците" Пикфорд съумя да донесе победата за селекцията на Гарет Саутгейт. 

Така англичаните се реваншираха донякъде на феновете си за загубата с 1:3 от Холандия преди дни. От 21:45 часа тази вечер е финалът в Лигата на нациите между "лалетата" и домакина Португалия.

Успехът след дузпи носи на Англия 3,5 милиона евро, а швейцарците си заработиха 2,5 млн. евро.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Това беше последен мач и за двата тима, като футболистите излизат в кратка ваканция. Следващият двубой на Англия е европейската квалификация срещу България на 7 септември на "Уембли".

За спора за третото място днес Саутгейт предприе цели седем промени сред титулярите в сравнение 11-те, които започнаха срещу Холандия. Четиримата останали от предишния мач бяха вратарят Пикфорд, Хари Магуайър, Фабиан Делф и Рахийм Стърлинг. Селекционерът на Англия гласува доверие срещу Швейцария на Трент Александър-Арнолд и Дани Роуз на бековете, а Джо Гомес смени Джон Стоунс в центъра на отбраната. В средата Делф започна с Ерик Дайър, а пред тях - Деле Али. Джеси Лингард и Хари Кейн бяха новите имена в атака за сметка на Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд. 

След доста слабо първо полувреме, в което нямаше голови ситуации пред двете врати, Англия все пак успя да стигне до добър шанс. Защитникът на швейцарците Фабиан Шер беше близо до отбелязване на автогол.

В края на редовното време "трите лъва" стигнаха до гол чрез резервата Калъм Уилсън, но той бе отменен след използването на ВАР. Попадението бе отменено заради нарушение на футболиста на Борнемут в нападение. Така се стигна до продълженията, в които не падна гол. Най-запомнящото се беше удар на Стърлинг, който се отби в напречната греда. Последваха дузпите, след които ликуваха англичаните.

Избраниците на Саутгейт бяха безгрешни. От бялата точка отбелязаха Хари Магуайър, Рос Баркли, Джейдън Санчо, Рахийм Стърлинг, Джордан Пикфорд и Ерик Дайър. За Швейцария се разписаха последователно Стивън Зубер, Гранит Джака, Аканджи, Кевин Мбабу и Фабиан Шер, за да дойде изпълнението на Йосип Дърмич, което Пикфорд отрази - 6:5 за Англия.