Звучи като една футболна романтична приказва – поне на пръв поглед. Какво общо има агентът на Кристиано Роналдо с успехите на Уулвс?

Вече е петата минута на „Молиню” в ранния съботен следобед, времето е студено и е мокро. Рубен Невес получава топката. Това, което след това португалецът прави въобще не пасва на футбола, който по традиция предлага второто ниво на английския футбол. Защото няколко финта по-късно той праща с прецизна точност топката в десния горен ъгъл на вратата – 1:0 за Уулвс, а накрая се стига до победа с 3:0 срещу Шефилд Юнайтед, която е следващата крачка към завръщането във Висшата лига. Невес е основна фигура за осъществяването на този път към елита. Не само защото той е незаменим на практика в средната линия на лидера в Чемпиъншип – в 29 мача е вкарал вече 4 гола, а защото е и част от концепцията, която стои зад настоящите успехи на Уулвърхемптън. Една концепция, ако така може да се нарече, която е тясно свързана с името Жорже Мендеш. Да, на този Жорже Мендес, на могъщия португалски мениджър, сред чиито клиенти е суперзвездата на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо.

През лятото на 2013 година Уулвърхемптън, който е сред водещите тимове в Англия през 50-те години на миналия век и през онова десетилетие печели три пъти титлата, достига дъното. Изпадане от втора в трета лига. Висшата лига, която сега е толкова близо, тогава е недостижимо далеч.

Мендеш – бизнес партньор на собствениците на Уулвс
Клубът обаче бързо се съвзема и веднага се връща в Чемпиъншип, а през лятото на 2016 година е взет от китайския конгломерат Fosun International Limited и започва нова глава с вливането на големите пари. През 2015 година „вълците” дават 9 милиона евро за трансфери, а само година по-късно сумата е 36 милиона евро. Суперагентът Мендеш, който според английските медии е не само приятел, но и бизнес партньор на китайските собственици на Уулвс, има оттогава пръст в играта с покупката на нови попълнения. През август 2016 година в тима пристига Иван Кавалейро, представен от мениджърската агенция на Мендес, за 8 милиона евро от Монако. Половин година по-късно представеният от същата агенция Елдер Коща идва в Уулвс за 15 милиона евро. Дори привличането на централния защитник Уили Бой и офанзивния талант Диого Йота, както и на Рубен Невес от Порто имат общо с Мендеш. 20-годишният футболист, който дебютира още на 18 години за първия тим на родината си, е трансфериран миналото лято при „вълците” за 18 милиона евро. Това беше един от най-странните трансфери в последните години. На коя мениджърска агенция е клиент Невес е ясно.
Босът на Уулвърхемптън Лаури Далримпъл подчертава, че Мендеш дава само съвети и не е отговорен за трансферните активности на последна инстанция. Ясно е обаче, че приказката за наближаващата промоция има връзка с отношенията между мощния португалския агент и клуба.

Мендеш довежда и треньора в Уулвърхемптън
Мендеш препоръчал на китайските си приятели да купят клуба, който след експлозията за телевизионните права на Острова разполага със сериозни средства и може да си позволи високи трансферни суми за нови играчи. От тези суми печели и самият Мендеш, след като в настоящия състав на тима има седем португалски футболисти. При 11 точки аванс на върха пред втория Дарби Каунти изкачването във Висшата лига изглежда почти сигурно, а баща на спортните успехи е треньорът Нуно Еспирито Санто, който също идва в тима под влиянието на Мендеш. Бившият вратар е първият трансфериран играч на Мендеш преди 20 години за 2,5 милиона евро през 1996 година от Витория Гимараеш в испанския Депортиво (Ла Коруня). Дори и като треньор Нуно ползва услугите на Мендеш за преминаването през Рио Аве, Валенсия и Порто. „Аз съм клиент на най-добрия агент в света. Аз си върша моята работа, той неговата”, заяви Нуно за решението си да поеме Уулвърхемптън миналото лято.

Като приказка звучи възходът на Уулвс, който вероятно ще се върне в английския елит. Феновете поне пълнят „Молиню”, за да гледат фантастични голове като на Невес срещу Шефилд Юнайтед и да се наслаждават на добрата игра на любимците си. Те със сигурност няма да се радват, ако през лятото играчи като Невес, Кавалейро или Елдер Коща напуснат за много пари и отидат в друг тим. Жорже Мендеш обаче със сигурност би се зарадвал.

По материал на Оливер МАЙВУРМ, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ