Европейският клубен шампион Реал (Мадрид) и полуфиналистът от изминалия сезон Байерн ще стартират в груповата фаза на Шампионската лига с приходи по около 50 милиона евро, съобщава „Билд“.

УЕФА е подсигурила 2,04 милиарда евро за отборите в най-престижния европейски клубен турнир, което е повишение на парите с 62,7% спрямо миналия сезон. Общо 585 милиона евро от тази сума ще бъдат разпределени между участниците по клубен коефициент, като първи е шампионът в турнира Реал (Мадрид) – 35,46 милиона евро, а рекордьорът по титли на Германия е трети в тази ранглиста с гарантиран приход от 33,24 милиона евро.

Към споменатите вече суми трябва да се добавят 15,25 милиона евро, които ще получат всички участници в груповата фаза (досега 12 милиона евро). За класиране на финал отборите ще приберат по 15 милиона евро (досега 10,5 милиона евро), а шампионът ще вземе премия от 19 милиона евро (досега 15 милиона евро). Към тях идват и парите от продажбата на телевизионни права, които през изминалия сезон бяха около 30 милиона евро.

Това означава, че ако Реал пак спечели Шампионската лига за четвърти пореден път, ще може да прибере около 100 милиона евро от наградния фонд, като сумата е приблизително същата и за Байерн, който ще преди старта на груповата фаза има гарантирани 48,5 милиона евро.