Груповата фаза на Шампионската лига започва днес, а един от най-интригуващите мачове противопоставя Ливърпул и ПСЖ. „Червените“ искат да повторят и дори да подобрят постижението си от миналия сезон, когато загубиха от Реал (Мадрид) на финала. Парижани пък мечтаят за първи път да извървят пътя в турнира до самия край.

Другият интересен аспект на двубоя е сблъсъкът на двамата треньори. Юрген Клоп и Томас Тухел. Клоп направи име в Германия начело на Майнц и Борусия (Дортмунд), а след като напускаше съответния отбор на неговото място се появяваше Тухел. Със започването на работата в ПСЖ 45-годишният германецът обаче се отърси от постоянните натяквания, че е вечният заместник на шест години по-възрастния Клоп.

На днешния мач на „Анфилд“ Тухел ще трябва да се отърве и от комплекса си на вечна жертва на мениджъра на Ливърпул. До момента Томас Тухел общо 10 пъти се е изправял срещу Юрген Клоп и няма записана победа. От своя страна наставникът на английския клуб не спира да хвали качествата на германския си сънародник и колега, който е начело на ПСЖ.

„Томас е изключителен треньор. Не знам дали има секрет на успехите ми срещу него, но ако такъв съществува, предпочитам да си го запазя в тайна“, обяви Клоп.

МАЧОВЕТЕ МЕЖДУ ЮРГЕН КЛОП И ТОМАС ТУХЕЛ
Сезон 2010/11, Бундеслига
Борусия (Дортмунд) – Майнц 1:1
Майнц – Борусия (Дортмунд) 0:2

Сезон 2011/12, Бундеслига
Борусия (Дортмунд) – Майнц 2:1
Майнц – Борусия (Дортмунд) 1:2

Сезон 2012/13, Бундеслига
Борусия (Дортмунд) – Майнц 2:0
Майнц – Борусия (Дортмунд) 1:2

Сезон 2013/14, Бундеслига
Борусия (Дортмунд) – Майнц 4:2
Майнц – Борусия (Дортмунд) 1:3

Сезон 2015/16, Лига Европа, четвъртфинал
Ливърпул – Борусия (Дортмунд) 4:3
Борусия (Дортмунд) – Ливърпул 1:1

Баланс: 10 мача, 8 победи за Юрген Клоп, 2 равенства

ШАМПИОНСКА ЛИГА - СЕЗОН 2018/19