Мачовете от Шампионската лига се подновяват днес. В 21:45 часа ПСЖ приема Челси, а Бенфика е домакин на Зенит. Със сериозен интерес се очаква сблъсъкът на "Парк де Пренс", където ПСЖ и Бенфика се срещат за трета поредна година в турнира. През миналия сезон двата тима сътвориха драматични осминафинали, след които френският гранд отстрани лондончани. Първият мач завърши 1:1, а на реванша Гари Кейхил даде аванс на Челси в 81-ата минута. В 86-ата минута Давис Луис изравни и прати срещата в продължение. В него Еден Азар изведе Челси напред от дузпа, но в последните секунди на продължението Тиаго Силва изравни за 2:2, което прати ПСЖ напред. Французите играха с човек по-малко, след като още в 31-ата минута Златан Ибрахимович получи директен червен картон.

ПСЖ е в уникална серия от 23 поредни мача без загуба във всички турнири. За последно тимът падна от Реал Мадрид с 0:1 в мач от групите на Шампионската лига на 3 ноември миналата година. Това е и единствената загуба на парижани от началото на сезона във всички надпревари, в които участват (имат и пет равенства). В последните няколко дни в съблекалнята на ПСЖ избухна невиждан скандал, след като Серж Орие нападна треньора Лоран Блан и звездите Златан Ибрахимович, Анхел ди Мария и Салваторе Сиригу. Орие нарече Блан "педал", заради което бе изваден от състава до второ нареждане. Еден Азар, който е в Челси, вече има оферта от ПСЖ, на която заяви, че трудно би могъл да откаже. Именно чрез белгиеца парижани се надяват да "пробият" съблекалнята на лондончани.

В другия мач Бенфика приема Зенит. Руският тим се оказва един от най-неудобните за португалския гранд. През миналия сезон Зенит победи два пъти Бенфика в групите. Единият успех - с 2:0 в Португалия, е единствено поражение за Бенфика на собствен терен от руски тим и единствен у дома в турнирите в последните 16 мача. В състава на Зенит разчитат на трима бивши играчи на лисабонските "орли". Треньорът Андре Вияш Боаш също е достатъчно добре подготвен за сблъсъка, след като има опит начело на Порто и Академика Коимбра.

ПСЖ - Челси
Днес от 21:45 часа
Пряко по БиТиВи Екшън
Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)
Стадион: "Парк де Пренс", Париж

Вероятни състави:

psg.jpgПСЖ: Кевин Трап, Маркиньос, Тиаго Силва, Давид Луис, Максуел, Хавиер Пасторе, Марко Верати, Блейс Матюиди, Лукас Моура, Златан Ибрахимович, Анхел ди Мария
Резерви: Салваторе Сиригу, Грегъри Ван дер Вил, Лавин Курзава, Преснел Кимпембе, Бенжамин Стамбули, Адриен Рабио, Единсон Кавани, Езекиел Лавеци
Треньор: Лоран Блан
Контузени: няма; Наказани: няма

челси_1.jpgЧелси: Тибо Куртоа, Сесар Аспиликуета, Гари Кейхил, Бранислав Иванович, Баба Рахман, Джон Оби Микел, Неманя Матич, Сеск Фабрегас, Вилиан, Дъглас Коста, Еден Азар
Резерви: Асмир Бегович, Мат Миазга, Оскар, Бертранд Траоре, Кенеди, Рубен Лофтус-Чийк, Педро, Лоик Реми
Треньор: Гус Хидинк
Контузени: Джон Тери, Курт Зума, Радамел Фалкао; Наказани: няма

Баланс: 6 мача, 1 победа за ПСЖ, 3 равенства, 2 победи за Челси, г.р. 6:9
В Париж: 3 мача, 1 победа за ПСЖ, 1 равенство, 1 победа за Челси
ПСЖ срещу англичани: 11 мача, 11 мача, 2 победи, 5 равенства, 4 загуби
ПСЖ срещу англичани у дома: 5 мача, 2 победи, 2 равенства, 1 загуба
Челси срещу французи: 14 мача, 5 победи, 5 равенства, 4 загуби
Челси срещу французи като гост: 7 мача, 1 победа, 2 равенства, 4 загуби

Мачовете помежду им:

2004/05, групи, ПСЖ - Челси 0:3
2004/05, групи, Челси - ПСЖ, 0:0
2013/14, 1/4-финал, ПСЖ - Челси 3:1
2013/14, 1/4-финал-реванш, Челси - ПСЖ 2:0
2014/15, 1/8-финал, ПСЖ - Челси 1:1
2014/15, 1/8-финал-реванш, Челси - ПСЖ 2:2 след продължения (1:1 в редовното време)

Любопитни факти:

*Челси и ПСЖ се срещат за трета поредна година на елиминационната фаза в Шампионска лига. И в двата досегашни случая крайният победител продължаваше след равенство в общия резултат и повече вкарани голове на чужд терен.

*Двата тима играха на осминафинал миналия сезон, когато направиха две равенства от по 1:1. Във втората среща се стигна до продължения, в които съперниците си вкараха по един гол за крайното 2:2. Така ПСЖ с повече голове на чужд терен продължи напред.

*ПСЖ преследва четвърто поредно попадане в Топ 8 на турнира.

*ПСЖ има само една загуба у дома в евротурнирите от сезон 2006/07. Тимът падна с 1:3 от Барселона през 2014/15 (на четвъртфиналите), а в останалите 36 домакинства има 24 победи и 12 равенства.

*След като Жозе Моуриньо бе уволнен, Челси е в серия от 12 поредни мача без загуба във всички турнири при Гуус Хидинк.

*Челси само веднъж е побеждавал като гост на френска земя - 3:0 срещу ПСЖ в групите на турнира през сезон 2004/05.

*Челси преследва четвърти четвъртфинал за последните шест сезона.

*Челси спечели групата си в турнира за десети път в последните 13 сезона.

Бенфика - Зенит

Днес от 21:45 часа
Пряко по Ринг БГ
Стадион: "Луш", Лисабон
Съдия: Джанлука Роки (Италия)

Вероятни състави:

______________.jpgБенфика: Жулио Сезар, Едуардо Салвио, Лисандро Лопес, Жардел, Елисеу, Пици, Андре Алмейда, Ренато Санчес, Николас Гайтан, Жонас, Константинос Митроглу
Резерви: Едерсон, Виктор Линдельоф, Нелсон Семедо, Андреас Самарис, Раул Хименес, Гонсалво Гуедес
Треньор: Руи Витория
Контузени: Луизао, Педро Ребоко, Лисандро Лопес (под въпрос), Любомир Фейса (под въпрос); Наказани: няма

zen.jpgЗенит: Юри Лодигин, Александър Анюков, Езекиел Гарай, Николас Ломбертс, Доменико Кришито, Хави Гарсия, Аксел Витцел, Хълк, Дани, Олег Шатов, Артьом Дзюба
Резерви: Михаил Кержаков, Луис Нето, Юри Жирков, Маурисио, Артур Юсупов, Александър Кокорин
Треньор: Андре Вияш Боаш
Контузени: Виктор Файзулин, Вячеслав Малафеев, Игор Смолников, Александър Разянцев (под въпрос);  Наказани: няма

Баланс: 4 мача, 1 победа за Бенфика, 3 победи за Зенит
Бенфика срещу руснаци: 14 мача, 5 победи, 4 равенства, 5 загуби
Бенфика срещу руснаци у дома: 7 мача, 4 победи, 2 равенства, 1 загуба
Зенит срещу португалци: 13 мача, 8 победи, 3 равенства, 2 загуби
Зенит срещу португалци като гост: 6 мача, 3 победи, 1 равенство, 2 загуби

Мачовете помежду им:

2011/12, 1/8-финал, Зенит - Бенфика 3:2
2011/12, 1/8-финал-реванш, Бенфика - Зенит 2:0
2014/15, групи, Бенфика - Зенит 0:2
2014/15, групи, Зенит - Бенфика 1:0

Любопитни факти:

*Бенфика и Зенит играха и през миналия сезон в турнира. Двата тима се засякоха в групите, като Зенит победи като гост с 2:0 и с 1:0 в Русия.

*Бенфика има една единствена загуба в евротурнирите у дома в последните си 16 мача и тя е точно от Зенит. Това е и единственото поражение на Бенфика на собствен терен от руски тим.

*Зенит е в серия от три поредни победи в Португалия в турнирите - 2:0 срещу Бенфика (2014 година), 1:0 срещу Порто (2013 година) и 4:1 срещу Пасош де Ферейра (2013 година).

*Треньорът на Зенит Андре Вияш Боаш се е изправял 7 пъти срещу Бенфика като наставник на Порто и Академика. От тях балансът му е 4 победи и 3 загуби.

*Нападателят на Зенит Хълк има 5 гола в 12 мача срещу Бенфика с екипа на Порто. Балансът му е положителен - шест победи, три равенства и три загуби.

*Костас Митроглу от Бенфика има 8 гола в последните си 7 мача във всички турнири.

*Трима играчи на Зенит се завръщат на "Луш" в Лисабон. Това са Аксел Витсел, Езекиел Гарай и Хави Гарсия, които играха в Бенфика в различни периоди.

 Резултати, програма и класиране в Шампионска лига - ТУК !!!