Шахтьор (Донецк) победи у дома лидера от английската Висша лига Манчестър Сити с 2:1 и завърши на второ място в група "F", класирайки се за 1/8-финалите в Шампионската лига. Това бе първа загуба за "гражданите" от началото на сезона във всички турнири. Мениджърът на гостите Хосеп Гуардиола, който записа мач №100 като треньор в надпреварата, бе дал почивка на голяма част от титулярите предвид предстоящото дерби с Манчестър Юнайтед във Висшата лига. Шахтьор имаше нужда поне от точка, за да си гарантира класирането в следващия етап, но пък взе сериозен аванс с головете на Бернард (26) и Исмаили (32) през първата част след подавания на Марлос. След почивката гостите заиграха по-активно и в 80-ата минута Габриел Жезус нацели греда. В добавеното време Серхио Агуеро (90+2-дузпа) вкара почетния гол за „гражданите”, а нарушението бе на Бутку срещу Жезус.

В същото време холандският първенец Фейенорд обърна Наполи с 2:1 в другата среща, но остана последен в групата. Италианският тим завърши трети и ще играе на 1/16-финалите в Лига Европа. Наполи трябваше задължително да победи и да се надява Манчестър Сити да стори същото в Украйна, за да измести Шахтьор от втората позиция и да играе на 1/8-финалите. Италианския тим поведе с ранен гол на Пьотр Зиелински (2), но домакините от Ротердам изравниха още преди почивката чрез Николай Йоргенсен (33). През втората част в 83-ата минута Тони Вилхена от домакините си изкара втори жълт и съответно червен картон. Дори с човек по-малко обаче холандският шампион стигна до пълен обрат и победата с гол на Сент Жуст (90+1).

След тези резултати Манчестър Сити финишира на първо място с 15 точки. Шахтьор остана втори с 15 точки и също ще играе на 1/8-финалите, а Наполи е трети с 6 точки и ще продължи участие в 1/16-финалите на Лига Европа. След първата си победа Фейенорд завърши с 3 точки и приключи участието си в Европа за този сезон.

Жребият за 1/8-финалите е в централата на УЕФА в Нион на 11 декември (понеделник) от 13:00 часа българско време.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА