Реал (Мадрид) разби Ювентус с 4:1 на финала в Шампионската лига и спечели за рекорден 12-и път трофея в най-престижната европейска клубна надпревара. Испанският шампион стана и първият отбор, който дублира титлата си в поредни години в ерата на Шампионската лига. Кристиано Роналдо (20, 64), Каземиро (61) и Марко Асенсио (90) вкараха головете за "кралския" клуб, а Марио Манджукич (27) бе изравнил за "старата госпожа". Италианският първенец пък не успя да сложи край на проклятието на финалите, което тегне над клуба и вече имат седем загуби в девет мача. "Бианконерите" губят втори финал от Реал след 1998 година, когато "белите" триумфират с 1:0 след гол на Предраг Миятович.

Италианският тим започна по-активно и още в 4-ата минута Гонсало Игуаин пробва с удар от далечна дистанция реакциите на костариканския страж Кейлор Навас, който първо изпусна топката, но след това я хвана. Три минути по-късно Навас отрази силен шут отдалеч и на Миралем Пянич, след което бе отсъдена засада. Лека полека играчите на Зинедин Зидан се опитаха да изнесат играта в по-предни позиции, но не застрашаваха вратата на Буфон.

В 20-ата минута звездата на "кралския" клуб Кристиано Роналдо комбинира с Даниел Карвахал и със страхотен премерен удар се разписа за 1:0. Това бе 11-и гол за португалеца от началото на сезона в турнира, гол №500 за Реал в надпреварата и попадение №6 на португалеца в 5 мача срещу легендарния италиански вратар Джанлуиджи Буфон.

Радостта за "белия балет" бе кратка, тъй като в 27-ата минута Марио Манджукич изравни с фамозно попадение. Хърватинът се разписа след акробатичен удар, с който прехвърли Кейлор Навас за 1:1.

В 31-ата минута Кристиано Роналдо опита атрактивно изпълнение на задна ножица от границата на наказателното поле, а две минути по-късно португалецът отправи неточен удар с глава след центриране на Иско. В 35-ата минута Дибала шутира от пряк свободен удар и топката се удари в ръката на Роналдо, който бе в стената на Реал. До края на полувремето срещата продължи да се играе на високи обороти.

След почивката в 48-ата минута Марсело нахлу опасно в наказателното поле на Ювентус, но в последния момент топката му бе избита в корнер. След изпълнението му се стигна до разбърване във вратарското поле и нарушение в атака, а на Леонардо Бонучи бе оказана медицинска помощ. В 54-ата минута Лука Модрич опита удар от далечно разстояние, но Буфон улови топката без проблеми. Пет минути след това и Иско опита късмета си, но ударът му бе доста неточен и топката премина покрай вратата.

По-дейната игра на "белия балет" от началото на втората част бе възнаградена в 61-ата минута, когато Каземиро шутира от далечна дистанция и се разписа за 1:2. Топката рикошира в петата на Сами Кедира и заблуди още повече Буфон, който инкасира втори гол в мача.

Три минути след гола последва нов шок за "бианконерите". В 64-ата минута Лука Модрич получи топката почти на аутлинията и асистира на Кристиано Роналдо, който вкара за 1:3. Бонучи и Киелини реагираха твърде бавно на ситуацията и така се стигна до 12-и гол за звездата на Реал от началото на турнира, а с него португалецът си осигури и голмайсторския приз в надпреварата.

Ювентус инкасира до момента в Кардиф толкова попадения, колкото във всички срещи до финала, а след третия гол във вратата на Буфон футболистите на Масимилиано Алегри сякаш се предадоха и така и не намериха сили да отвърнат на удара.

В 80-ата минута влезлият като резерва уелски национал Гарет Бейл можеше да се разпише за Реал в родината си, но Бонучи го изпревари в последния момент и изчисти топката в корнер. Четири минути по-късно пък резервата на Ювентус Хуан Кудрадо си изкара втори жълт картон и бе изгонен при ситуация, в която топката му бе избита с шпагат в тъч, а след това той бутна леко Серхио Рамос, който се строполи на земята и започна да се превива. Така "старата гопожа" завърши мача в намален състав, а секунди по-рано Сандро с глава бе близо до това да върне едно попадение. В последната 90-а минута влезлият като резерва Марко Асенсио оформи и крайния резултат.

"Белият балет" изигра своя трети финал за последните четири години, като на два пъти - през 2014-а и 2016-а победи Атлетико (Мадрид). Тази вечер жертва се оказа италианският шампион Ювентус, а Реал (Мадрид) стана Крал на Европа за рекорден 12-и път.

Резултат с изображение за juventus logoРезултат с изображение за real madrid logoЮВЕНТУС - РЕАЛ (МАДРИД) 1:4
0:1 Кристиано Роналдо (20), 1:1 Марио Манджукич (27), 1:2 Каземиро (61), 1:3 Кристиано Роналдо (64), 1:4 Марко Асенсио (90)

Кардиф, "Милениум"
Съдия: Феликс Брих (Германия)

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

ВСИЧКИ ФИНАЛИ И ПОБЕДИТЕЛИ В КЕШ/ШАМПИОНСКА ЛИГА - ТУК!