Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкри, че от футболната централа на Европа готвят редица нови промени както в Шампионската лига, така и в националните гарнитури.

Словенецът предлага всички участници, стигнали 1/4-финалите от предходното издание в турнира на шампионите, да бъдат класирани за следващия сезон.

Другото предложение е четири групи от по 8 тима, а не както е сега - 8 групи с по четири отбора. 

Освен това Чеферин предлага да се организира мач за приза "Шампион на шампионите" (двубой между победителя от европейското първенство  и този в Копа Америка).

Обсъждат се и вариант увеличаване на участниците в турнира до 40 или даже 48 съперника. Чеферин обаче е убеден, че поне под негово управление няма да се реализира идеята за Супер лига. 

"С предложението всички четвъртфиналисти да се класират автоматично и за следващия сезон в ШЛ се цели да се предпазят клубове като Аякс през тази година или като Лестър и Монако през предишните - обясни Чеферин пред Times. - През този сезон Аякс стигна полуфинал, но сега е принуден да продава футболистите си, защото не е сигурен за влизането си в групите на турнира през есента. Трябва да предпазим определени клубове - не мисля, че са толкова много, но трябва да се погрижим за тях".