Лудогорец ликувa! Мечтата е сбъдната - 1:0 срещу Базел и историческа първа победа в групите на Шампионска лига. Гола на радостта отбеляза Йордан Минев в 92-ата минута. Любопитното е, че това е първо попадение за защитника в официален мач на тима. Така Лудогорец влезе в историята, като първият български отбор, спечелил точки в груповата фаза на Турнира на богатите. Освен това разградчани отмъстиха на Базел, който през миналия сезон се оказа непреодолимо препятствие на прага на групите на Шампионска лига. След две седмици ще бъде ответната среща в Швейцария - на 4 ноември от 21:45 часа.

Благодарение на сладкия успех на Националния стадион "Васил Левски" тази вечер Лудогорец вече мечтае за още по-голям подвиг и атака на второто място в Група "B". Лидер с пълен актив от 9 точки е Реал (Мадрид), а българите, Ливърпул и Базел имат по 3 точки.

minev.jpg

За домакинството на швейцарския шампион Дерменджиев заложи на очакваната единайсеторка, като единствената промяна беше попадането на Георги Терзиев сред титулярите за сметка на Александър Александров. Последният партнира на Козмин Моци при гостуването на Ливърпул и след това срещу Реал (Мадрид). На върха на атаката започна Роман Безяк, който остана на терена до 68-ата минута, но така и не можа да затрудни стража на Базел Томаш Вацлик. По крилата нападаха Михаил Александров и Даниел Абало, но и те не бяха много активни. Опасностите за гостите идваха предимно от Марселиньо и Фабио Ешпиньо.

Мачът започна равностойно, като и двата тима играха доста открито. Първият удар беше към българската врата. В 4-ата минута 17-годишният камерунски нападател на гостите Бреел Емболо стреля отдалеч, но Владислав Стоянов не беше затруднен и улови топката. В 18-ата Марселиньо беше много близо до откриване на резултата. Фабио Ешпиньо центрира от пряк свободен удар, бразилецът се измъкна добре от защитата на Базел и засече с глава, но Томаш Вацлик спаси.

В 18-ата минута задачата на Лудогорец се улесни, след като гостите останаха с 10 човека. Съдията от Германия Дениз Айтекин изгони Серей Дие, който влезе много грубо в краката на Козмин Моци. Първоначално в щаба на разградчани се притесниха за състоянието на основния играч, но след като му беше оказана медицинска помощ се оказа, че е добре и румънецът продължи участие.

lud_basel2.jpg

В 28-ата минута беше единственото по-сериозно положение пред Владислав Стоянов за целия мач. Давиде Кала подаде към връхлитащия фронтално срещу българската врата Дерлис Гонсалес, който стреля от границата на наказателното поле, а стражът на Лудогорец заслужи адмирации от публиката, демонстрирайки рефлекс и избивайки с една ръка в корнер. В 31-ата разградчани изразиха претенции за дузпа. Кайсара центрира отдясно, получи се рикошет в тялото на бранител в бяло, след което топката срещна ръката на друг играч на Базел, но съдията остана безмълвен. До почивката домакините доминираха, но пропуските пред Вацлик се редуваха един след друг. Същото се случи и в началото на второто полувреме, когато играчите на Базел предимно се отбраняваха. Изстрели на Абало, Марселиньо и Ешпиньо затрудняваха Томаш Вацлик, но той беше непробиваем. Появилите се като резерви Върджил Мисиджан, Вандерсон и Юнес Хамза също пропускаха, за да се стигне до втората минута на добавеното време. Тогава изгря звездата на Йордан Минев. Българският национал реши да стреля отдалеч, топката тупна пред Вацлик, след което той само я изгледа как попада в долния му десен ъгъл - 1:0!

С първото си попадение в официален мач на Лудогорец Минев донесе историческата първа победа на наш отбор в групите на Шампионска лига и съхрани шансовете на разградчани за продължаване. Героят обаче ще пропусне гостуването на Базел на 4 ноември, тъй като тази вечер получи жълт картон и заради натрупани такива ще бъде наказан за 1 мач.

Lud_basel.jpg

Mачът по минути - ТУК!

ЛУДОГОРЕЦ - БАЗЕЛ 1:0
1:0 Йордан Минев (90+2)
ludogorec.JPG
ЛУДОГОРЕЦ: 21.Владислав Стоянов, 80.Жуниор Кайсара, 55.Георги Терзиев, 27.Козмин Моци jalt.jpg, 25.Йордан Минев jalt.jpg topka.jpg, 8.Фабио Ешпиньо jalt.jpg, 18.Светослав Дяков, 17.Даниел Абало (77 smqna.jpg 93.Върджил Мисиджан), 7.Михаил Александров (81 smqna.jpg 88.Вандерсон), 84.Марселиньо, 9.Роман Безяк (68 smqna.jpg 99.Юнес Хамза)
Резерви: 26.Милан Борян, 15.Александър Александров, 16.Браян Ангуло, 12.Абел Анисе, 88.Вандерсон, 93.Върджил Мисиджан, 99.Юнес Хамза
Треньор: Георги Дерменджиев


4_4.jpg
БАЗЕЛ: 1.Томаш Вацлик, 16.Фабиан Шер jalt.jpg, 17.Марек Сухи, 27.Насер Алижи (75 smqna.jpg 5.Aрлинд Айети), 8.Серей Дие 4erven.jpg , 20.Фабиан Фрай (к) jalt.jpg, 33.Мохамед Елнени, 39.Давиде Кала (83 smqna.jpg 24.Ахмед Хамуди), 34.Таулант Джака jalt.jpg, 25.Дерлис Гонсалес jalt.jpg (87 smqna.jpg 30.Джовани Сио), 36.Бреел Емболо jalt.jpg
Резерви: 18.Германо Вайлати, 5.Арлинд Айети, 7.Лука Цуфи, 11.Шкелзен Гаши, 24.Ахмед Хамуди, 30.Джовани Сио, 14.Йоичиро Какитани
Треньор: Пауло Соуса



София, стадион "Васил Левски"
Съдия: Дениз Айтекин (Германия)
Жълти картони: Йордан Минев, Козмин Моци, Фабио Ешпиньо (Лудогорец); Таулант Джака, Дерлис Гонсалес, Бреел Емболо, Фабиан Фрай, Фабиан Шер (Базел)
Червен картон: Серей Дие (18 - Базел)

ЕТО КАК ЗАПОЧНА ЛУДОГОРЕЦ:

lud_bazel_shema.jpg

lud_basel1.jpg





Всичко за Шампионската лига - състави, групи, резултати и класирания, новини и статистика можете да намерите ТУК!

Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа