Наполи разби у дома Шахтьор (Донецк) с класиката 3:0 в мач от петия кръг на група "F" в Шампионската лига и запази минималните си шансове за продължаване към 1/8-финалите на турнира. За тази цел италианският тим трябва да спечели при визитата си на холандския първенец Фейенорд в последния кръг, като в същото време ще се надява Шахтьор да загуби у дома от Манчестър Сити.

Още в началото Инсиние изведе Кайехон на добра позиция, но Андрий Пятов се намеси и спаси сигурен гол. Гостите все пак имаха по-чисти положения преди почивката, но ги пропуснаха чрез Марлос, Тайсон и Бернард, а след това съжаляваха. Лоренцо Инсиние (56) даде преднина на домакините след пас на Марек Хамшик, а в края Пьтр Зиелински (81) и асистиралият му Дрис Мертенс (83) оформиха категоричната победа на домакините. Така Наполи събра 6 точки и остава трети, а Шахтьор е втори с 9 точки, но вече няма предимство в директните двубои срещу италианския тим, когото бе надвил с 2:1 в Украйна. „Миньорите” ще трябва да вземат поне точка у дома срещу безгрешния Манчестър Сити в последния кръг, за да си гарантират продължаването напред.

Лидерът Манчестър Сити пък надви гостуващия Фейенорд с 1:0 в другия сблъсък от тази група. Футболистите на Хосеп Гуардиола очаквано бяха по-активни, но не застрашаваха сериозно вратата на съперника. В 69-ата минута вратарят Едерсон изби удар на Бергхуис от далечна дистанция и предотврати гол. Такъв вкара Рахим Стърлинг (88) малко преди края и донесе трите точки за домакините след пас на Гюндоган. В края дебют за първия отбор на Манчестър Сити направи 17-годишният Фил Фоудън. Така „гражданите” записаха пети успех от пет мача и с пълен актив от 15 точки си гарантираха първата позиция в крайното класиране на групата. Фейенорд ще финишира последен, след като до момента няма нито една спечелена точка.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА