Миналогодишният финалист Ливърпул срази Порто с 2:0 на "Анфийлд" и взе комфортна преднина преди реванша им от 1/4-финалите в Шампионската лига. Наби Кейта (5) и Роберто Фирмино (26) вкараха головете за успеха на домакините. Двата отбора се срещнаха преди година в същия турнир, като тогава мърсисайдци отстраниха съперника на 1/8-финалите след 5:0 в Португалия и 0:0 на свой терен.

Срещата започна перфектно за „червените“, които още в 5-ата минута поведоха, след като Мане проби по крилото и намери Фирмино в наказателното поле, а бразилецът върна назад към Наби Кейта и последният се разписа с помощта на рикошет за 1:0. Така той стана първият гвинеец с гол в Шампионската лига.

Ливърпул продължи да играе силно и след гола, а най-активен бе голямата звезда Мохамед Салах. Египетският нападател обаче нямаше късмет на два пъти срещу Касияс, а в 22-ата минута излезе очи в очи с испанския страж и шутира покрай вратата. Четири минути след това Александър-Арнолд подаде на Роберто Фирмино, който на празна врата реализира за 2:0. „Драконите“ имаха претенции за засада, но повторенията показаха, че такава няма.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

След половин час игра гостите се посъвзеха и имаха шанс да намалят, но Муса Марега пропусна сам срещу бразилския вратар Алисон. Малко след това съдията Матео Лаос използва ВАР заради игра с ръка на Александър-Арнолд в наказателното поле на домакините, но реши да не посочи бялата точка. Порто изпълни корнер, а Марега стреля с глава, но пак Алисон спаси. В края на първата част Роберто Фирмино можеше да вкара още веднъж, но шутира над вратата.

Малко след почивката в 48-та минута Садио Мане прати топката във вратата след красив удар от воле, но попадението му не бе признато заради засада. Испанският съдия Матео Лаос използва ВАР и в 66-ата минута, когато Ловрен чукна топката с ръка в наказателното поле, но отново не последва дузпа за гостите, които имаха такива претенции и в 83-ата минута за фаул срещу Фелипе от страна на Александър-Арнолд. И в тази ситуация съдията не реагира.

Реваншът в Португалия е след седмица на 17 април.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, СЕЗОН 2017/18 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ