Изпълнителният директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге отправи ясно послание преди 25-ия мач на баварците срещу Реал (Мадрид) в евротурнирите. Двата тима се срещат тази сряда в Мюнхен от 21:45 часа българско време за първия си мач от полуфиналите на Шампионската лига.

„Ако в момента някой може да победи Реал (Мадрид), то това е Байерн”, категоричен е 62-годишният шеф на баварците.

През 2014 година обаче Байерн на Пеп Гуардиола отпадна на полуфиналите от Реал след 0:1 и 0:4. Три години по-късно баварците при Карло Анчелоти бяха елиминирани от „кралския” клуб още на четвъртфиналите след 1:2 и 2:4 след продължения в Мадрид.

Юп Хайнкес трябва да се справи по-добре, а много неща говорят в негова полза и „Билд” посочи поне 6 такива причини:
1) През миналия сезон Левандовски отпадна за първия мач, а за реванша централните защитници на Байерн бяха контузени. Баварците трепереха до началния съдийски сигнал за участието на Хумелс и Боатенг. Те играха, но не бяха в топ форма, а Хави Мартинес бе наказан. Сега нещата изглеждат по-добре: Хайнкес не може да разчита на контузените Коман и Толисо, а от титулярите аут заради травма е само Артуро Видал.

2) Преди година вратарят Мануел Нойер се завърна в игра точно за мачовете с Реал след претърпяна операция. Тогава той се контузи в реванша, след като не бе на 100% готов. Сега баварците разполагат със силния Свен Улрайх на вратата и не трябва да бързат с връщането в игра на почти възстановения Мануел Нойер.

3) Хайнкес успя да консервира силната шампионска форма на тима. На 7 април Байерн си осигури предсрочно титлата в Аугсбург и след това не изпадна в шампионска дупка, а напротив – срещу Мьонхенгладбах (5:1) за първенство, Леверкузен (6:2) за Купата и Хановер 96 (3:0) в шампионата имаше убедителни победи. Срещу Севиля (0:0) спокойно се достигна до полуфинал в Шампионската лига. Затова капитанът Томас Мюлер е силно мотивиран и заяви: „Трябва при всички случаи да атакуваме, да искаме да вкараме голове и да използваме всички слабости, които Реал има. Те загубиха в реванша от Ювентус с 1:3 и това значи, че и те могат да бъдат наранени”.

4) През настоящия сезон защитата на Байерн е доста стабилна – само 8 допуснати гола в Шампионската лига и нито един при центрирания. Головата разлика на баварците в Бундеслигата пък е 84:22. Отбраната е толкова силна, че тази година Роналдо и компания не би трябвало толкова лесно да се разписват.

5) Когато Хайнкес се намесва в Шампионската лига, воденият от него тим достига финал. През 1998 година Реал спечели турнира под негово ръководство след 1:0 срещу Ювентус, а през 2013 година и Байерн го направи след успех над Борусия (Дортмунд) с 2;1. Към статистиката трябва да се добави и загубения финал през 2012 година, когато Байерн падна в Мюнхен от Челси след дузпи.

6) Байерн е жаден за реванш. След реванша в Мадрид миналата година баварците бяха бесни заради спорни съдийски решения. Тези сметки трябва да бъдат уредени. „Знаем, сега става въпрос за всичко или нищо”, пояснява Томас Мюлер.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА