Легендарният вратар на Ливърпул Брус Гробелар даде интервю за „Тутомеркатоуеб“ преди полуфиналния мач от Шампионската лига между английския тим и Рома. Той си спомни за знаменития мач между двата отбора във финал на КЕШ през 1984 г. Тогава Ливърпул печели след дузпи, а Гробелар движи краката си на голлинията, а движенията му се запомнени като „спагетените крака“.

„Това беше магична нощ. Играхме при трудни условия. Бяхме далеч от дома. Все едно се намирахме в бърлогата на звяра, но успяхме да преодолеем всички препятствия. Сега двата отбора отново се срещат с цел за постигане на нещо голямо, но ще бъде по-трудно, тъй като предстоят два мача“, коментира Гробелар.

„Спагетените крака? Това беше чиста импровизация. Когато дойде ред на Бруно Конти да бие, аз погледнах фотографите зад вратата и захапах мрежата. Конти пропусна. В този момент помислих да продължа и тогава погледнах отново мрежата. Заприлича ми на спагети и започнах да си кълча краката като спагети“, разкрива бившият вратар на Ливърпул.

„Феновете на Рома никога не ми простиха, но пък си спечелих симпатиите на тези на Лацио. Знаете ли, че ме направиха почетен член на фенклуба на Лацио в ЮАР?“

„Наскоро бях в Рим и не само там. Посетих областта Тоскана. Много е красиво. Имах шанса да видя колизеума, Ватикана и града като цяло. Не можах обаче да вляза на стадиона.“

„Исках да отида на „Олимпико“, да стъпя на терена и застана на вратата, на която пазих дузпите. Съпругата ми трябваше да види мястото, на което спечелиш КЕШ. Но не ме допуснаха. Бил съм в черния списък! Може ли да повярвате? Затова няма да мога да гледам и реванша на стадиона. Ще го гледам по телевизията от Карибите. За първия мач ще бъда на „Анфилд“, признава 60-годишният бивш национал на Зимбабве.

„За мен напрежение в онзи финал нямаше. По време на войната в Родезия (водена в периода 1965-80) бях две години в армията. Виждал съм неща, за които е по-добре да не говоря. Затова казвам, че футболът трябва да е забавление и да се третира като такова. Да, трябва да се подхожда сериозно, тъй като има голям залог, но играчите трябва да са щастливи на терена, понеже вършат работа, за която милиони мечтаят.“

„Много добре помня атмосферата в Рим през 1984 година. Беше наелектризираща, невероятна и страстна. На реванша с Барселона също феновете са изиграли своята роля. „Анфилд“ обаче също предлага гореща подкрепа за своя отбор. Искам да заявя на феновете на Рома, че са добре дошли в Ливърпул, тъй като нашите фенове са гостоприемни.“

„Ако Ливърпул играе като срещу Манчестър Сити, много е вероятно да спечели с голяма разлика. Това ще бъде от голяма значение за реванша на „Олимпико“, счита Брус Гробелар.

Легендарният вратар на Ливърпул взе отношение и по поведението на Джанлуиджи Буфон и червения му картон при дузпата в полза на Реал (Мадрид) на четвъртфиналния реванш срещу Ювентус.

„Като бивш вратар мога да заявя, че Буфон е един от най-добрите на този пост, които съм виждал през живота си. Ще бъде запомнен като най-добрия италиански вратар за последните десетилетия. Ще бъде вдъхновение за всеки младеж, който иска да играе на тази позиция. Не мисля, че някой има право да го критикува. Освен, че е най-добрият вратар в света, Буфон е пример за лоялност и качества, каквито малцина притежават. Помните ли, когато пратиха Ювентус в Серия „Б“ и колко много футболисти напуснаха? Той остана и помогна за връщането в Серия „А“ и за възстановяването на челните позиции на клуба. Това не бива да се забравя!“, заяви легендата на Ливърпул.