Ювентус и Монако се изправят в първи четвъртфинал на Шампионската лига, а днешната среща в Торино дава възможност за подновяването на едно старо съперничество. Това между Карлос Тевес и Димитър Бербатов – бивши нападатели на Манчестър Юнайтед. И двамата бяха привлечени с големи надежди на „Олд Трафорд“ от Сър Алекс Фъргюсън, но бяха потиснати от тежкия характер на шотландския специалист.
 
3_8.jpgСравненията между двамата започнаха в края на лятото на 2008 г., когато Манчестър Юнайтед плати близо 30 милиона паунда на Тотнъм за Димитър Бербатов. Българинът трябваше да добави още мощ към нападението на „червените дяволи“, което месеци по-рано беше покорило Шампионската лига. Юнайтед имаше Тевес, Кристиано Роналдо и Уейн Рууни, но Фъргюсън искаше още нещо магическо.
 
„Гледайки Димитър в Тотнъм, чувствах, че той може да прави разлика, тъй като имаше качества, които липсваха на нашите нападатели. Бербатов имаше способности като на Кантона или Теди Шерингам – липсваше му бързина, но можеше да вдигне главата си и веднага да създаде голово положение за съотборник. Мислех, че той ще повиши нивото на отбора“, коментира Сър Алекс избора си на българина.
 
Бербо спечели битката с Тевес в единствения им сезон заедно на „Олд Трафорд“. Българинът вкара 9 гола във Висшата лига срещу 5 на Тевес. Освен това направи 10 асистенции срещу три на аржентинеца. Още в дебюта си за „червените дяволи“ Бербатов асистира за попадение на Карлос Тевес при загубата на Манчестър Юнайтед с 1:2 от Ливърпул на „Анфилд“. През същия този сезон българският нападател направи запомнящия се пробив по аутлинията на Уест Хям, за да подаде за гол на Кристиано Роналдо.
Пропусната дузпа в полуфинала на ФА Къп срещу Евертън доведе до мястото при резервите за Димитър Бербатов по време на финала на Шампионската лига срещу Барселона (0:2). Тевес обаче също не започна като титуляр. Тъмната сянка на Сър Алекс надвисна над двамата и те влязоха в игра едва като резерви през второто полувреме.
 
През следващото лято Тевес прекоси Манчестър, за да облече екипа на Сити. През 2009 г. в интервю за аржентинска телевизия Тевес обяви, че Бербатов е бил причината да напусне „червените дяволи“, тъй като българинът е бил предпочитан в атака.
„Не чувствах подкрепата на клуба, когато подписаха с Бербатов, тъй като взимаха човек за работата, която аз вършех. Предишният сезон бях втори голмайстор на тима след Кристиано Роналдо, но Манчестър Юнайтед купуваше нов нападател. Фъргюсън ми каза да не се притеснявам от идването на Бербатов, но това не се оказа точно така. Започнах често да се оказвам на пейката, а българинът при титулярите“, заяви Тевес.
 
3_9.jpg„Беше грешка от моя страна, тъй като много исках да взема Бербатов в отбора и желаех той да успее. Така постоянно бях изправен пред избор – Тевес или Димитър. И двамата се оказаха футболисти, които се нуждаят от постоянни напомняния, че са много добри играчи“, признава Сър Алекс Фъргюсън.
 
Тевес използва следващия сезон, за да покаже, че е по-добър реализатор от Бербатов и вкарва 23 гола във Висшата лига срещу 12 на българина.

През следващия шампионат съперничеството между Бербо и Тевес е повече от интересно и нажежено до крае предел. Двамата се целят в голмайсторския приз на Висшата лига. Любопитното е, че българинът и аржентинецът завършват един и същи брой попадения - 20, и така си поделят първата награда. Аржентинецът бележи един хеттрик срещу три на българина, като един от тях всъщност са пет гола във вратата на Блекбърн при победата на Юнайтед със 7:1. Освен това „червените дяволи“ печелят титлата, а Сити остава на трето място.
 
През следващия сезон Карлос Тевес влиза в конфликт с мениджъра на „гражданите“ Роберто Манчини и рядко участва в мачовете на тима. Това се отразява и в резултатността му – четири гола във Висшата лига. Съдбата на Бербатов през този шампионат е подобна. Той е превърнат в резерва и участва само в 12 срещи за първенство, в които се разписва седем пъти. През лятото на 2012 г. Бербо преминава във Фулъм, а новият му отбор не е никаква конкуренция на Манчестър Сити, където Тевес играе последния си сезон за клуба. През лятото на 2013 г. аржентинецът преминава в Ювентус, а половин година по-късно Димитър Бербатов също напуска Англия и отива в Монако.
 
Двамата продължават да имат своите фенове и критици. При българина сравненията варират от футболен гений до нападател, пропускащ 100-процентови положения. В случая с аржентинеца полюсите се разделят между невероятна интуиция и ограничени технически възможности. Всички обаче са категорични в едно – и двамата нападатели се нуждаят от постоянни похвали за качествата си, за да продължават да играят на ниво, тъй като иначе изпадат в апатия.
 
Четвъртфиналите на Шампионската лига отново изправят Тевес срещу Бербатов. Кой ще спечели битката между тях и ще се окаже ли някой от двамата герой за тима си, предстои да разберем в двата предстоящи мача.