Базел изненадващо победи у дома Манчестър Юнайтед с 1:0 в среща от петия кръг на група "А" в Шампионската лига. Михаел Ланг (89) донесе победата на швейцарския първенец.

Двата тима си размениха по едно полувреме. Гостите доминираха през първата част, а домакините взеха инициативата след почивката. В началото вратарят на швейцарците Томаш Вацлик отрази удар на Ромелу Лукаку, а малко след това Мануел Аканджи изчисти топката от голлинията след удар с глава на Маруан Фелайни. „Червените дяволи” продължиха да бъдат по-активни, а играчите на Базел дебнеха на контраатака. В края на полувремето гостите на два пъти удариха греда. Първо Антони Марсиал центрира отляво, а топката не бе засечена от никого и се отклони в страничния стълб, след което излезе в аут, а след това Маркос Рохо нацели напречната греда след шут от далечна дистанция.

След паузата двата тима си размениха ролите. Този път положенията бяха пред вратата на гостите. Тарик Елиунуси, Димитри Оберлин и Михаел Ланг последователно бяха близо до откриване на резултата, но не успяха да го направят, като последният уцели напречната греда. И когато всички очакваха тимовете да си поделят по точка, която щеше да е достатъчна за гостите да си осигурят класиране за 1/8-финалите, в 89-ата минута Раул Петрета намери Михаел Ланг, който донесе победата за Базел.

Въпреки загубата си Манчестър Юнайтед е лидер в групата с 12 точки и е почти сигурен 1/8-финалист. „Червените дяволи” трябва да загубят в последния кръг у дома от ЦСКА (Москва) с три гола разлика, за да се разминат със следващата фаза на турнира. В същото време пък Базел трябва да победи Бенфика в Лисабон. Базел и ЦСКА (Москва) имат по 9 точки, но швейцарците са с предимство в преките двубои.

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА