Байерн бе застрашен от тежки дуели с Барселона или Манчестър Сити на 1/8-финалите в Шампионската лига, но „феята на жребия” Чаби Алонсо прати на бившите си съотборници турския шампион Бешикташ, считан за най-лесния съперник преди жребия. Вместо обаче една приятна разходка към четвъртфиналите звездите на Байерн ги очаква в Истанбул най-огнения котел в турнира. Противниковите феновете ще бъдат най-голямото предизвикателство за рекордьора с 27 титли в Германия. През май 2013 година на стадион „Иньоню” са измерени 141 децибела – световен рекорд за футболен мач.

От 2016 година „орлите” играят домакинските си срещи на новия Vodafone Park, като 42 000 зрители се грижат за същата сила на звука като на едно автомобилно състезание. „Откакто новият ни стадион бе открит през април 2016 година, не сме загубили домакински мач нито за първенство, нито в европейските клубни турнири. Само в една среща от турнира за купата на страната загубихме. Не съм бил на друг стадион, на който да е по-шумно, отколкото при нас”, разказа бившият футболист на Хамбургер Толгай Арслан пред „Билд”.

Не само феновете на Бешикташ се грижат за горещата атмосфера. Шеф на защитата на турците е бившият бранител на Реал Пепе, а пред него като дефанзивен халф разчиства Гари Медел. Не е никак чудно, че съперникът на Байерн си е най-агресивният отбор, останал в турнира с 15 жълти картона. Само отпадналите Спортинг (Лисабон) и Фейенорд имаха повече предупреждения.

Към основните стълбове в състава на Бешикташ се числят бившият играч на Хофенхайм Райън Бабел, португалецът Рикардо Куарешма, бившият нападател на Манчестър Сити Алваро Негредо и турският национал Дженк Тосун с 12 гола в 21 мача този сезон във всички турнири.

В досегашните единствени дуели между двата клуба Байерн на два пъти се наложи с 2:0 над Бешикташ в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 1997/98. Германският шампион няма загуба от турски тимове досега – три победи и едно реми.

Денис ШЛЮТЕР и Кай-Уве ХЕСЕ, Sport Bild
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА В ШАМПИОНСКА ЛИГА