Байерн гостува на Порто в първи четвъртфинал на Шампионската лига с куп кадрови проблеми. „Драконите“ са амбицирани за силно представяне, а имат и съвсем малки проблеми със състава заради наказанието на Иван Маркано и контузията на Кристиан Тейо, а Джаксън Мартинес е под въпрос.
 
Баварците са обявени за фаворит, въпреки че в лазарета на баварците е препълнено. Там са много ключови играчи като Давид Алаба, Мехди Бенатия, Хави Мартинес, Франк Рибери, Ариен Робен и Бастиян Швайнщайгер. Резервният вратар Том Щарке също е контузен, а Синан Курт и Клаудио Писаро са под въпрос. Треньорът Гуардиола вече обяви, че заради проблемите с контузиите капитанът Филип Лам ще играе като халф.
 
Каквито и да са новините в съставите на двата отбора, преди сблъсък между Байерн и Порто винаги се говори за финала за КЕШ през 1987 г., когато „драконите“ обръщат баварците с гол с пета на Маджер и попадение на Жуари. Баварците след това два пъти отстраняват португалския тим, но горчивината от загубата във Виена остава, както след загубените финали от Манчестър Юнайтед и Челси.
 
КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Хулен Лопетеги (Порто): „Амбиция и фантазия, това са двете думи, които най-точно описват настроението в отбора преди мача с Байерн. Искам да припомня на всички, че ние си извоювахме място в Шампионската лига през плейофите, а сега сме сред най-добрите отбори в Европа. Бихме искали да сме по-добрият отбор по време на мача, но със сигурност имаме респект към противника. Все пак това е един от най-добрите състави в историята на Байерн. Съперникът има проблеми с контузии, но разполага със седем или осем световни шампиони в състава си. Не ме интересуват футболистите, които няма да играят. Искам да се фокусирам върху тези, които ще бъдат на терена.“
 
Пеп Гуардиола (Байерн): „Изненадам съм от силното представяне на Порто и за да се класираме на полуфиналите, трябва да направим два много добри мача. Порто играе отворен футбол. Съперникът има мощни, но и качествени полузащитници. Това е и най-голямото им достойнство – индивидуалните качества на играчите. През последните две седмици много говорихме за контузените ни футболисти. Това е положението и не се оплакваме. Ние сме тук с група играчи и ще се опитаме да извлечем най-добрия резултат за нас.“
 
 
Днес от 21:45 часа
ring.bg.jpg
Порто, „До Драгао“
Съдия: Карлос Веласко Карбайо (Испания)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Порто: Фабиано, Данило, Майкон, Бруно Мартинс Инди, Алекс Сандро, Каземиро, Ектор Ерера, Оливер Торес, Рикардо Куаресма, Ясин Брахими, Венсан Абубакар
Контузен: Кристиан Тейо
Под въпрос: Джаксон Мартинес
Наказан: Иван Маркано
 
Байерн: Мануел Нойер, Рафиня, Жером Боатенг, Данте, Хуан Бернат, Шаби Алонсо, Филип Лам, Томас Мюлер, Тиаго Алкантара, Марио Гьотце, Роберт Левандовски
Контузени: Том Щарке, Хави Мартинес, Мехди Бенатия, Давид Алаба, Ариен Робен, Бастиан Швайнщайгер, Франк Рибери
Под въпрос: Синан Курт, Клаудио Писаро
Наказани: няма
 
ВСИЧКИ МАЧОВЕ МЕЖДУ БАЙЕРН И ПОРТО – ТУК
Баланс между двата отбора: 5 мача, 1 победа за Порто, 2 равенства, 2 победи за Байерн, г.р. 5:7
Порто срещу германски обори: 27 мача, 11 победи, 7 равенства, 9 загуби, г.р. 41:34
Байерн срещу португалски отбори: 22 мача, 13 победи, 8 равенства, 1 загуба, 48:14
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Двата тима вече са два пъти са се срещали на четвъртфинали на КЕШ/ШЛ и в двата случая Байерн продължава напред (1991 и 2000 г.)
* Порто ще играе четвъртфинал в шампионския турнир на Европа за седми път в историята си. „Драконите“ два пъти са преодолявали тази фаза – Брьондби (1987 г.) и Лион (2004 г.), като и в двата случая печели трофея след това.
* „Синьо-белите“ нямат загуба в последните си девет домакински срещи в Европа. Байерн пък загуби само два пъти в последните си 15 гостувания в евротуртирите.
* Това е 26-и четвъртфинал за баварците в КЕШ/ШЛ, като в 16 случая продължават напред.
* Байерн е отборът с най-много удари към противниковите врати в Шампионската лига през този сезон (153), докато Порто е лидер сред четвъртфиналистите в класацията по най-малко удари към собствената врата (50).
* Пет от шестте гола, реализирани от Порто в Шампионската лига, паднаха с удари извън наказателното поле (два от фаул)
* Ектор Ерера от „драконите“ е лидер в турнира по асистенции – четири.
* Томас Мюлер вкара пет гола и направи една асистенция в последните си пет мача в Шампионската лига.

Всичко от Шампионската лига - ТУК
Изминалите и предстоящите мачове в Шампионската лига, както и историята на досегашните надпревари можете да намерите ТУК!

Шампионска лига, елиминационна фаза, сезон 2014/15 - ТУК