Руското участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро все още е под въпрос. Това стана ясно от официалното съобщение на Международния олимпийски комитет след проведеното днес заседание във връзка с вчерашния доклад на Ричард Макларън за употребата на допинг от руски спортисти по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 година.

Спешната среща на Изпълнителния борд на МОК днес не излезе с решение за незабавно изваждане на Русия от Рио 2016, въпреки че подобен ход се очакваше и нямаше да е изненадващ.

„Относно участието на руски спортисти на олимпийските игри в Рио де Жанейро, МОК ще се запознае детайлно с доклада на независимия наблюдател Ричард Макларън.“

„Ще разгледаме детайлно всички законови възможности за налагане на колективно наказание на руските спортисти, както и възможността за санкции относно определени личности. В тази връзка ще изчакаме решението на Спортния арбитражен съд на 21 юли, което ще бъде относно изключването на руските лекоатлети от Рио 2016 от страна на ИААФ“, пише в съобщението на МОК.