Норовирус продължава да всява смут и тревога в южнокорейския град Пьонгчанг преди началото на Зимните олимпийски игри от 9 до 25 февруари. Организационният комитет обяви, че броят на пациентите преди откриването на Игрите расте и те вече са 128. Засега все още няма заразен спортист, но днес са регистрирани още 42 нови случая. Повечето от случаите, цели 97, са свързани с хора в младежкия център в Пьончан, който през февруари е временна резиденция на охраната на зимните олимпийски игри. Организаторите правят всичко възможно норовирусът да не се разпространи сред спортистите, които ще участват на олимпиадата.

„Като спортисти в спорт за издръжливост постоянно се опитваме да изключим нашата параноя и да подходим спокойно към ситуацията. Ключът е да правиш каквото можеш, за да не се разболееш. Миене на ръце, достатъчно сън и да не правиш нищо глупаво”, заяви американецът Лоуел Бейли, който ще участва в стартовете на биатлона.

„От това, което знаем към момента, няма причина за загриженост. Досега не са описани случаи в олимпийското село. Южнокорейците реагираха бързо и смениха заразените служители”, сподели лекарят на германската делегация Бернд Волфарт.

Представител на Корейския център за контрол на заболяванията добави, че броят на заразените по всяка вероятност ще продължава да нараства. Симптомите на норовируса включват гадене, повръщане, диария, стомашни и мускулни болки, главоболие и температура. По време на световното първенство по лека атлетика миналото лято някои атлети от различни страни се заразиха с норовирус и дори не участваха в състезанията си.