САЩ спечели историческа първа олимпийска титла по кърлинг за мъже, след като успя да триумфира във финала с 10:7 срещу Швеция. 

Двата отбора си размениха по две точки във втория и третия енд, след което САЩ открадна една при чукче за "Тре кронур". В петата част американците пласираха четири камъка край бутона и изглеждаше, че мачът върви към своя край. Никлас Един обаче направи добро хвърляне край блокиращите камъни и неговият попадна върху бутона, а Джон Шустър не успя да повтори изпълнението. Никлас Един пласира и последния камък до предния, като така шведите се измъкнаха с две точки от доста невъзможна ситуация. 

Резултатът на почивката стана 4:3 в полза на скандинавците. Американците се възстановиха от лудия пети енд с две точки в следващия и поведоха в резултата, а шведите изравниха за 5:5 в следващата част. В осмия енд обаче Шустър нанесе големия удар в мача, след като с последното си хвърляне отби два шведски камъка от дома и остави цели пет американски вътре. С това реално интригата беше убита и за Шустър и компания остана само да избиват камъни до края на мача. 

До момента американците имаха едва 2 бронзови медала на Олимпиада, докато шведите бяха трети в Сочи. Те обаче спечелиха последните четири европейски титли и бяха смятани за фаворити във финала в Пьончан, но така и не успяха да триумфират.