Канадецът Марк Макморис спечели бронзов медал в мъжкия слоупстайл на сноуборда на Пьонгчанг 2018 тази сутрин. Това не е голяма сензация за всички, които следят този спорт. По-скоро е изненада, че 24-годишният жител на провинция Саскечуан не спечели златото, тъй като той водеше преди последния манш. Още повече, че Макморис е четирикратен шампион в слоупстайла от Екс Геймс в Аспен и има олимпийски бронз от Сочи 2014.

Истинско чудо обаче е, че канадецът въобще участва на олимпийските игри в Пьонгчанг. Само преди 11 месеца той беше на прага на смъртта и се бореше за живота си. През март 2017 година при спускане по необработен терен в Уистлър (провинция Британска Колумбия) той се удари в дърво. Последствията бяха ужасяващи – счупена челюст, счупена лява ръка, раздробен далак, фрактура на таза, счупени ребра и отказал да работи ляв бял дроб. На спасителните и медицински екипи отнема повече от час, за да го намери и окаже начална помощ.

„Имаше мъгла. За нещастие на Марк той се отклони малко повече вляво и ... се оказа в група от дървета. Това е невероятен инцидент. В 99,9% от подобни случаи попадаш на сняг и продължаваш напред. Този път за негово нещастие се блъсна в дърветата. Това беше възможно най-лошият сценарии“, разказва Брендън Матюс – говорител на Канадската федерация по сноуборд.

През миналия юли Макморис призна пред телевизия CBC, че след удара е бил в безсъзнание 45 секунди, а първата му мисъл след това е била, че никога отново няма да може да кара сноуборд.

„Не беше никак малко дърво и дори нямаше храсти около него. Ударих го с лявата част на тялото си. Направих един скок на 360 градуса и изведнъж се натресох в дървото. Изпочупих се целият. Беше като автомобилна катастрофа. Имах около 16 счупени кости. Лежах на снега и си мислех, че никога повече няма да карам сноуборд. Просто лежах и чаках да умра. Когато час и половина по-късно дойде спасителният хеликоптер, се унесох“, призна световният вицешампион на слоупстайл за 2013 г.

Макморис обаче не се тревожи за контузиите. Близкият допир със смъртта само е помогнал по-добре да разбира спорта.

„Обичам спорта повече от всичко. Нищо не ми носи по-голяма радост от карането на сноуборд. Ако и на вас се случи подобно нещо и успеете да се възстановите напълно като мен, сигурно и вие ще се чувствате така“.

Канадецът не съжалява, че не е взел олимпийското злато в Пьонгчанг, въпреки че водеше в генералното класиране след първите два манша.

„Разочарован? Сигурно се шегувате? Сериозно ли ме питате такова нещо? Първо трябваше да се ощипя, за да повярвам, че съм медалист. Всъщност дори не трябваше да съм тук заради инцидента от миналата година. Сега имам олимпийски медал. Това е прекрасно. За мен усещането да се върна на подиума е специално“, призна Макморис.

Една от първите, които честитиха на канадеца в социалните мрежи беше американската скиорка Лидзи Вон. На профила си в „Туитър“ тя публикува: „Това е невероятно! Честито, Марк Макморис!“

С постижението си Макморис не само спечели възхищението на всички, но и ни поднесе поредното доказателство, че на олимпийските игри се случват чудеса.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ