Шоун Уайт, известен и като Летящия домат, спечели третото си олимпийско злато. Той триумфира в халфпайпа на мъжкия сноуборд в Пьонгчанг 2018. По този начин 31-годишният американец защити титлата си от Сочи 2014. Той е олимпийски шампион и от Торино 2006.

Уайт е първият мъжки спортист от САЩ, който печели три златни медала от зимни олимпиади. До момента това се беше отдавало само на легендарната Бони Блеър в женското кънки-бягане през 1988, 1992 и 1994 г. Триумфът на Летящия домат донесе на САЩ стотния златен медал от зимни олимпийски игри.

Шоун Уайт започна третия манш от втора позиция, след като във втория беше изместен от японеца Аюми Хирано. При третото си спускане американецът събра 97,75 точки и това се оказа достатъчно за златното отличие. Хирано остана втори с 95,25. С бронз се окичи австралиецът Скоти Джеймс с 92,00 точки.

Триумфът на Летящия домат идва четири месеца след тежкото му падане по време на тренировка в Нова Зеландия, която беше част от олимпийската му подтготовка. След инцидента на американския сноубордист беше откаран с хеликоптер в болница на 80 километра, където го оперираха и направиха 62 шева на раните на лицето.