Русия стана олимпийски шампион по хокей на лед. На финала Сборная надви в изключителна драма Германия с 4:3 след продължение. Това бе първо злато за руснаците от Албервил 1992 година.

Съвсем естествено, руските хокеисти ще бъдат обявени за герои в родината си. Буквално секунди след последната сирена лично прездиентът Владимир Путин поздрави треньора на русикя отбор Олег Знарок. Специалистът все още е бил на пейката, когато са му позвънили един след друг Путин, Дмитрий Медведев и Александър Жуков.

"След мача директно на резервната скамейка ми звънна Владимир Владимирович, а след него Медведев и Жуков. Беше много приятно, че ме поздравиха. Служа на Русия, им отговорих", разказа треньорът с патос в гласа.. "Нямаше смисъл да говоря преди турнира, че ние сме фаворити. Много отбори бяха достатъчно добри, за да спечелят. Освен това, липсата на играчите от НХЛ направи същите тези отбори и не особено познати на другите.

Знарок ще продължи да води тима и на световното първенство в Дания, което ще се проведе от 4-и до 20-и май. Първоначално не се знаеше дали той няма да напусне поста веднага, но след среща с началника на отбора и първи вицепрезидент на Федерацията по хокей на лед на Русия Роман Ротенберг е решил да остане до юни. "Знарок свърши огромна работа. Той ще води отбора на Световното първенство. Продължаваме да работим в същия екип, заяви Ротенберг.

А самият Знарок заяви, че финалът срещу Германия е най-важният мач в живота. "С този златен медал мисля, че отговорих на вашите въпроси, уважаеми журналисти. Този мач за мене беше най-важният в моя живот. Трудно е да кажа какво чувствах две минути преди края. Но трябваше да вземем правилното решение за части от секундата. За мое щастие, това което взех като решение, се случи, разказа още мустакатият специалист.