Директорът по комуникациите на МОК Марк Адамс не изключи вероятността положителната допинг проба на руския кърлингист Александър Крушелницки да е била подменена. Вчера беше обявено, че в тестът на спортиста са открити следи от мелдоний. Крушелницки и съпругата му Анастасия Бризгалова спечелиха бронзов медал при смесените отбори по кърлинг.

„Мисля, че до края на днешния ден ще излязат резултатите от „Б“ пробата. Не мога категорично да заявя дали това ще стане. Изследването ще бъде направено в Сеул. Ако вторият тест се окаже чист, то спортистът ще бъде оневинен. Има вероятност при взимането на „А“ пробата да е допусната грешка или нещо да е било подменено. Не изключваме подобен развой на събитията. Ако обаче отново се появи позитивен резултат, МОК ще разгледа случая до края на олимпийските игри“, призна Адамс.

Шефът в МОК обясни, че заради този случай организацията не планира изваждането на руския отбор от Пьонгчанг 2018. Както е известно, голям брой руски спортисти не бяха допуснати до участие на олимпийските игри заради минали прегрешения относно антидопинговите правила. На Олимпиадата беше позволено да се състезават само чисти спортисти, които нямат право да използват националните символи на Русия и да имат изписано името на държавата. Те участват под олимпийски флаг и като независими спортисти от Русия.

Пресаташето на руския олимпийски отбор Константин Виборонов разкри, че Крушелницки е върнал своята акредитация и е напуснал олимпийското село. Марк Адамс обаче разкри, че лично той няма подобна информация и не знае дали кърлингистът все още се намира в олимпийското село.