С впечатляваща церемония бе сложен официално край на 23-те Зимни олимпийски игри в Пьонгчанг. За близо 35-те хиляди зрители на Олимпийския стадион, както и за милионите пред телевизионните екрани в повече от 200 страни, домакините бяха подготвили невероятна програма.

Продължилото повече от 2 часа шоу разказа историята на „Следващата вълна“, подчертавайки силата на човешкия дух. Подобно на откриващата церемония и днес шоуто премина под знака на приятелството, хармонията и мира. В контраст с откриващата церемония на Игрите обаче, която акцентира основно върху местните традиции и култура на Корея, днес домакините наблегнаха повече на модерния облик на своята страна. Освен много музика и танци, програмата не премина и без невероятните визуални ефекти, с които организаторите за пореден път демонстрираха силата на съвременните технологии.

Арената във форма на петоъгълник с пет трибуни отново посрещна 92-те делегации, които участваха в парада на спортистите в Закриването на Игрите. Този път знаменосец на България бе ски-бегачът Йордан Чучуганов.

На церемонията по закриването очаквано присъстваха южнокорейският президент Мун Дже Ин, както и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. „Поздравления, Пьонгчанг! В продължение на изминалите 17 дни ние преживяхме олимпийски игри, опиращите се на традицията, но и показващи ни пътя към бъдещето. Те доказаха думите на нашия основател Пиер дьо Кубертен, че Олимпийските игри са почит към миналото, но и акт на вяра в бъдещето“, заяви в тържествената си реч Бах.

Сред официалните гости бе и дъщерята на президента на САЩ Доналд Тръмп – Иванка, оглавила американската делегация. На Олимпийския стадион в Пьонгчанг бе и 8-членната делегация на Северна Корея, предвождана от ген. Ким Йон Чол.

Сред ключовите елементи от церемонията бе моментът, в който кметът на Пьонгчанг официално предаде щафетата на своя колега от китайската столица Пекин, където ще се проведе следващата Зимна Олимпиада през 2022 година. Пекин ще стане първият град, който ще е домакин и на зимна и на лятна Олимпиада, след като прие Игрите през 2008 година.

В рамките на 16-те състезателни дни на Олимпиадата в Пьонгчанг взеха участие общо 2952 спортисти от 92 страни, които се бореха за разпределението на 102 комплекта отличия в 15 вида спорт.

Общо 30 страни спечелиха медали в Пьонгчанг, като за съжаление България не бе сред тях. Най-доброто класиране за българския състезател на Игрите бе шестото място на Сани Жекова във финала на сноубордкроса. 

РАЗГЛЕДАЙТЕ СНИМКИ ОТ ЗАКРИВАНЕТО В НАШАТА ГАЛЕРИЯ