Баскетболният тим на САЩ показаха силата си на най-добрия тим в света, след като се наложи над европейския шампион Русия с 89:68 в контролен мач в Шанхай преди старта на олимпийските игри в Пекин. Американският тим, който залага на потенциала на играчите си от НБА, показа превъзходството си при стрелбата, докато руснаците имаха проблеми с играта си в защита.
Играчът на Лос Анджелис Лейкърс Коби Брайънт вкара 19 точки, докато Кармело Антъни от Денвър Нъджетс наниза 17, а Дуейн Уейд от Маями Хийт добави 16. Тимът на Щатите събра аванс от 20 точки в началото на третата част, когато вървеше играта на Брайънт. Центърът на Юта Джаз Андрей Кириленко бе най-резултатен за Русия, като вкара 18 точки. Роденият в САЩ Джей Ар Холдън пък добави 17.
Щатите вече победиха Литва с 120:84 и Турция с 114:82. Те се опитват да възвърнат глобалното си баскетболно превъзходство, след като не са печелили голям турнир от олимпиадата в Сидни. След това “янките” се представиха разочароващо на игрите в Атина и на две световни първенства. На олимпиадата в Пекин тимът на САЩ играе с Китай на 10 август в първи мач от тяхната Група “В”, в която са още Испания, африканският шампион Ангола и европейските сили Гърция и Германия. Русия пък е в Група “А” заедно с олимпийския шампион Аржентина, Литва, Хърватия, Австралия и Иран./БЛИЦ