Президентът на ФИА Жан Тод е поискал незабавно разследване и доклад от рейс директора на федерацията Чарли Уайтинг за катастрофата на Жул Бианки. Френският пилот на Маруся е в болница в Мие (Япония), където претърпя мозъчна операция. Както е известно, по врема на Гран при на Япония на пистата "Сузука" Бианки се взяза в трактора, излязъл да прибере ударилия се по-рано Заубер Адриан Сутил.

Уайтинг вече е в Сочи, където в края на тази седмица ще се проведе следващият кръг от световния шампионат – Гран при на Русия. Тод е наредил разследването по телефона, като изисква телеметрията от колата на Бианки и показания от маршалите.

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун от своя страна поиска ФИА да предостави разследването на независим екип от експерти. "Трудно мога да кажа какво се е случило – това трябва да бъде установено при разследване. Направили сме толкова много за сигурността. В наши дни виждаш катастрофа, а пилотът разкопчава предпазните колани, вади волана и излиза невредим от колата. Винаги съм казвал, че предпочитам да катастрофирам с болид от Формула 1, защото тези коли са най-безопасните в света. Но се случват всякакви неща и трябва да открием причината. Станалото с един млад човек, който е близък на всички ни, причини ужасен шок. Мислите ни са с него и семейството му", коментира англичанинът пред "Таймс".

Появиха се кадри от ужасяващата катастрофа на Жул Бианки (ВИДЕО 18+)