Новоизпеченият двукратен световен шампион във Формула Е Жан-Ерик Верн се оказа в центъра на скандал по време на уикенда, когато се проведе състезанието в Ню Йорк.

29-годишният французин стана обект на разследване от стюардите, след като по време на съботната надпревара е поискал по отборното радио съотборникът му Андре Лотерер умишлено да предизвика излизането на кола за сигурността.

„Кажете на Андре да спре незабавно на пистата и да предизвика излизането на кола за сигурност. Разбирате ли ме?“, обяви французинът по радиото.

По това време Верн е назад в автомобилната колона (15-о място) и излизането на сейфтикар ще му помогне да съкрати изоставането си от челото и в неделя да може да защити титлата си от миналата година. Отборът му Ди Ес Течита обаче игнорира желанието на водещия си пилот.

Веднага след вчерашната шампионска пресконференция, на която Жан-Ерик Верн дори си позволи да запали пура, той беше привикан от стюардите на състезанието, за да даде обяснение за изказването си по радиото.

Пред съдиите пилотът обяснил, че е знаел за проблемите с болида на Лотерер, който посипвал отломки от колата си по трасето. Затова е искал да се провокира излизането на кола за сигурност.

Доводите му частично са приети от стюардите, които въпреки това наложиха наказание на двукратния шампион на Формула Е. Жан-Ерик Верн ще трябва да положи доброволен общественополезен труд в рамките на един ден, който да бъде в полза на Международната автомобилна федерация (FIA).