Скандал между най-титулувания български пилот Илия Царски и организаторите беляза автомобилната надпревара "Шипка - Дамасцена". След него 18-кратният шампион остана без лиценз заради арогантно поведение.

Организаторите твърдят, че един от механиците на Царски е отправил заплахи към директора на състезанието заради отстраняването на екипа от втория манш. В основата на скандала са неправомерни действия по автомобила на нерегламентирано за това място.

След като е поискан рестарт заради катастрофа, Царски е трябвало да зареди гориво в предстартовата зона, но той нарушил правилата и се е отправил към бокса, където механиците освен гориво, са сменили и гумите му. Пилотът твърди, че не е указано място за зареждане, че е напуснал зоната с пилотиращ автомобил и че не е сменял гуми, а само ги е почистил.

"Правилата са за всички и те трябват да се спазват от абсолютно всички. Няма значение как се казваш и какви постижения имаш", коментира пред БНТ Милен Узунов, директор на състезанието "Шипка - Дамасцена".

Спортните комисари отстраняват Царски, като му отнемат освен първото място и състезателния лиценз. Последното решение ще има Националният спортен трибунал, който трябва да отсъди виновен ли е Царски или не.