Въпреки отсъствието на мотополигон „Горна Росица“ от картата на Световния шампионат по мотокрос през 2015, през този уикенд организаторите от БФ Мотоциклетизъм, Община Севлиево и МСК Севлиево са подготвили едно наистина интересно състезание за българската мотокрос публика.

Мотополигонът ще бъде домакин на първата Отборна Купа на България в дисциплината мотокрос. Състезанието по традиция се провежда в памет на големия приятел на мотоциклетния спорт г-н Йовко Йовков.

Едва ли без неговата всеотдайност и търпение, мотополигон „Горна Росица“ щеше да бъде шест-кратен № 1 в света, а Севлиево и България трайно да заемат своето полагащо им се място на международната мотокрос карта.

Състезанието е отборно и в него ще получават точки не само за индивидуалното класиране в шампионата, но и за спортните клубове, които се състезават. Надпреварата е раздадена  в три отделни категории – Купа при юношеските отбори (МХ65 и МХ85), Купа при мъжете (МХ1 и МХ2) и при състезателите от клас МХ. Всеки мотоциклетен спортен клуб участва с отбор от четирима състезатели в двата класа (например 2 в МХ2 и 2 в МХ1). От класирането в отделните маншове ще зависи и броят точки, които всеки тим ще печели за крайното класиране. Интересното в този случай е, че точкуването да бъде по схемата за индивидуално класиране (25-22-20-18 и тн. точки), а по схема при която позицията на завършване на състезателя определя „наказателна точка“.

За 1-во място се получава 1 наказателна точка, за 5-то – 5 наказателни точки и тн. Отборната купа на България при юношите, мъжете и при състезателите от клас МХ, ще спечели спортният клуб с най-малко наказателни точки.