Пилотът на Ред Бул Даниел Рикардо изненада фаворитите и спечели победата в Гран При на Китай. Австралиецът проведе много силно състезание и постигна шестата си победа във Формула 1. Надпреварата протече много драматично, като лидерът в класирането от началото на сезона Себастиан Фетел се удари с Макс Верстапен 13 обиколки преди финала и в крайна сметка финишира осми. Подиумът след Рикардо допълниха Валтери Ботас (Мерцедес) и Кими Райконен (Ферари).

Успешна стратегия и някои от най-добрите изпреварвания във Формула 1 за последните години донесоха на Рикардо победата в Шанхай. Австралиецът беше шести при излизането на кола за сигурност в 35-ата обиколка, а само десет обиколки по-късно вече беше лидер в класирането. Ключът за първата победа на Даниел Рикардо за годината беше решението на Ред Бул да прибере двамата си пилоти (Рикардо и Макс Верстапен) в бокса за поставяне на нови гуми от меките смеси веднага след появата на колата за сигурност.

Верстапен беше преди съотборника си подновяването на състезанието, но се провали при опитите да изпревари Люис Хамилтън и Себастиан Фетел. В същото време Рикардо последователно задмина Кими Райконен, Хамилтън, Фетел, а десет обиколки преди края изпревари и Валтери Ботас, за да излезе начело. Победата идва в много важен момент за пилота на Ред Бул, който от началото на сезона преживя разочарования заради проблеми с болида и двигателя.

Ботас удържа атаките на сънародника си Райконен и запази второто място до края. Ледения се възползва от катастрофата на съотборника си Фетел с Верстапен, за да излезе на позиция за класиране в черната тройка. Вторият пилот на Ред Бул пресече четвърти финалната линия но получи десетсекундно наказани за удара си с Фетел и това го прати на пето място в крайното класиране. Това пък изкачи Хамилтън на четвърта позиция. Нико Хюлкенберг от Рено зае шестото място. Фетел остана осми, след като в предпоследната обиколка беше изпреварен от Фернандо Алонсо от Макларън. Германецът обаче удържа атаката на Карлос Сайнц-младши във финалния тур на състезанието. Кевин Магнусен от Хаас допълни челната десетка на Гран При на Китай.

ВСИЧКО ЗА СЕЗОН 2018 НА ФОРМУЛА 1 - ТУК