Българският състезател Стоян Рашков (JGRMX, Yamaha) записа първата си точка в клас МХ2 на световния шампионат по мотокрос, съобщава социалната мрежа на мотористите Riders.Live. Това бе дебют за родния пилот, който застана на стартовата решетка за Гран при на Америка – предпоследен кръг от първенството на планетата.

Рашков, който бе единственият българин в старт-листа този уикенд, завърши на 21-ва позиция в първия манш и на 20-та във втория, което му отреди 21-во място и в крайното класиране за кръга.

С победа във втория манш в Гран при на Америка триумфира състезателят на домакините Купър Уеб (Yamaha), който остави на втора позиция фаворитът Джефри Херлингс (KTM). Трети на подиума стъпи Остин Форкнър, също от САЩ – с Kawasaki.

В генералното класиране Херлингс продължава да води с актив от 689 точки, следван от Джереми Сеевер (Suzuki) – с 595 точки и Беноа Патурел (Yamaha) – 485 точки.

В клас MXGP с победи в двата манша и пълен актив от 50 т. Гран при на Америка спечели Илай Томак от САЩ с Kawasaki, а негови  подгласници станаха Тим Гайзер (Honda) и Джереми ван Хорбийк (Yamaha).

В генералното класиране първи е Гайзер с 693 точки пред Тони Кайроли (KTM) с 603 и Максимилян Нагл (Husqvarna) – 565 точки.

Финалът на световния шампионат по мотокрос е на 11 септември - Гран при на САЩ.