Професор Марк Оберман, директор на центъра по неврология в германската клиника „Асклепиос”, вдъхна нови надежди на феновете на легендата във Формула 1 Михаел Шумахер, съобщава Mundo Deportivo.

„Не губете надежда. Пациентите в будна кома възприемат много повече, отколкото ние си мислим. Любовта е много важна. Да си докосват ръцете с близките е важно до излизането от комата”, споделя професорът, който се базира на ново шведско изследване, според което: „между 30 и 40% от пациентите се събуждат от комата и идват в съзнание на четвъртата година след получаването на мозъчната травма”.

Такъв е случаят с Карола Тим, една 49-годишна жена, която се събудила от кома пет години по-късно и вече води един почти нормален живот. „За мен през цялото време беше ясно, че лежа в кома. Възприемах всичко, което се случваше около мен”, казва самата Карола Тим. В случая с Шумахер са изминали вече четири години.

Шуми, който през януари навърши 49 години, претърпя тежък инцидент със ски на 29 декември 2013 година във френските Алпи, след което изпадна в кома. По-късно рекордьорът със седем световни титли във Формула 1 бе транспортиран в дома си в Швейцария и оттогава семейството му не дава много информация за неговото здравословно състояние.  

Според немските медии с времето е имало „леки подобрения”, но няма никакво потвърждение от съпругата Корина и семейството на Шумахер.