Популярният анимационен герой от времето на социализма Къртек стана официален партньор на тима от Формула 1 Алфа Ромео Рейсинг (новото име на Заубер). През този уикенд анимационната къртица е гост в бокса на отбора в Монако и дори позира с пилотите на тима Кими Райконен и Антонио Джовинаци. Очаква се изображението на Къртек да се появи върху болидите на Алфа Ромео.

„Формула 1 се опитва да привлече нови фенове и нова аудитория. Къртек има голяма фенска база по цял свят. С негова помощ може да привлечем вниманието на хиляди деца.“, коментира шефът на тима Фредерик Васьор.

Анимационният герой Къртек е създаден през 1956 година от аниматора Зденек Милер. През следващите десетилетия малката къртица става любим персонаж на няколко поколения от бившия соцблок, а печели и фенове по цял свят.

През 2011 година американският астронавт Андрю Фюстъл качи плюшена играчка Къртек на борда на совалката „Ендевър“, а преди година направи второ космическо пътешествие на анимационния герой, но с руската ракета „Союз МС“.