Люис Хамилтън спечели квалификацията за място преди утрешното Гран при на Великобритания. Пилотът на Мерцедес обаче е разследван от стюардите за задържане на Ромен Грожан по време на третата част от квалификацията.

32-годишният британец завъртя най-добрата си обиколка на „Силвърстоун” за 1:26.600 минута. Така ако евентуално не получи наказание от стюрадите, той ще стартира първи в домашното си състезание за трети пореден път и общо пети в историята, изравнявайки се по този показател с легендата Джим Кларк. Хамилтън има вече 67 първи позиции на стартовата решетка във Формула 1 и е само на един полпозишън от абсолютния рекордьор и седемкратен световен шампион Михаел Шумахер.

От втора и трета позиция утре на „Силвърстоун” ще стартират пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел. „Айсмен” бе с малко по-бърз от лидера в генералното класиране при пилотите.

Другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас завърши четвърти в квалификацията, но заради смяна на скоростната кутия е наказан да започне с пет позиции назад в стартовата решетка. Пети е Макс Верстапен от Ред Бул.

След първата леко дъждовна част от квалификацията от битката за по-предни позиции отпаднаха Ланс Строл, Кевин Магнусен, Паскал Верлайн, Маркус Ериксон и Рикардо.

В началото на втората част всички вече бяха със сухи гуми, въпреки че пистата все още имаше мокри места. Серхио Перес последен се класира за трета част за сметка на Джолион Палмър. В нея освен пилотите на Мерцедес, Ферари, Форс Индия и Верстапен участваха Хюлкенберг, Грожан и Вандоорн, който за първи път изпревари съотборника си в Макларън Фернандо Алонсо в квалификация.

Последната серия бързи обиколки започна около две минути преди края на сесията. Ботас излезе за кратко втори, а Хамилтън даде ново най-силно постижение. След това Райконен излезе зад него, изоставайки на 0,547 сек. Последният опит на Фетел стигна само за трето място.

 Резултати, програма и класиране във Формула 1