Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели квалификацията за място преди Гран при на Канада на пистата „Жил Вилньов” край Монреал, седми кръг от календара на Формула 1, и изравни постижение на своя идол Айртон Сена. Британецът и бразилецът имат по 65 полпозишъна (това е шести за Хамилтън в Канада) и пред тях остава единствено седемкратният световен шампион и германска легена Михаел Шумахер с 68 първи места на стартовата решетка преди състезания.

Хамилтън завъртя най-бързата си обиколка на „Жил Вилньов” за 1:11,459 минути, а след него втори остана лидерът в генералното класиране при пилотите Себастиан Фетел. Германският пилот на Ферари изостана на 330 хилядни от британеца. Третата позиция е за другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас. Финландецът остана на повече от седем десети зад Хамилтън, но все пак ще стартира пред своя сънародник Кими Райконен, който ще започне от четвъртата позиция със своето Ферари.

Холандецът Макс Верстапен продължи да бъде по-бързият пилот на Ред Бул и се пребори за петото място, а шести остана австралийският му съотборник Даниел Рикардо. Фелипе Маса с Уилямс и полотите на Форс Индия Серхио Перес и Естебан Окон допълват челната десетка в стартовата решетка.

Ето и стартовата решетка за Гран при на Канада:

ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ ЗА СЕЗОН 2017 НА ФОРМУЛА 1