Трикратният шампион на Формула 1 Ники Лауда вече може да се прибере у дома. 69-годишният австриец беше изписан от болницата, след като преди три месеца претърпя трансплантация на бял дроб. Така той ще може да отпразнува 40-ия рожден ден на съпругата си Биргит в семейна обстановка.

Добрата новина за феновете на моторните спортове беше съобщена от болницата във Виена. Лекарите обявиха, че Лауда вече е възвърнал силите си след продължилата няколко седмици рехабилитация. Той ще трябва да приема специални лекарства и ще остане под наблюдение, каквато е процедурата след всякаква трансплантация.

Драмата със състоянието на Ники Лауда започна в средата на юли, когато шефът на Надзорния съвет на Мерцедес моторспорт беше приет в болница във Виена с диагноза пневмония. След няколкодневен престой в лечебното заведение състоянието на бившия пилот на Ферари не се подобри и тогава стана ясно, че се налага трансплантация на бял дроб. Животоспасителната операция беше извършена на 2 август от проф. Валтер Клепетко.

Белите дробове и лицето на Ники Лауда са жестоко увредени след катастрофата на „Нюрбургринг“ през 1978 г. Тогава автриецът е заклещен в горящия си болид. Няколко други пилоти от Формула 1 и медицинските екипи успяват да го измъкнат. Лауда е откаран в болница, където се подлага на различни мъчителни процедури и пластични операции. Връща се на пистата в края на сезона.

Преди няколко години на екран излезе филмът „С пълна газ“ (Rush), който разказва кариерата на Ники Лауда във Формула 1 и борбата му с британеца Джеймс Хънт по пистите във Формула 1.