Международната автомобилна федерация (ФИА) обмисля промяна на правилника във Формула 1 за тренировката, в която се разпределят стартовите позиции преди всяко състезание.

Директорът на състезанията във Формула 1 Чарли Уайтинг, който дава стартовете на всички надпревари от календара, смята, че при особени обстоятелства квалификациите трябва да бъдат удължавани за в бъдеще.

„Защо да не удължаваме квалификацииите с по една минута, когато в последните три минути са били развявани жълти флагове на пистата?”, запита риторично британецът, цитиран от Аuto, motor und sport.

„Това би дало шанс на засегнатите пилоти да опитат още веднъж да направят по-бърза обиколка”, допълва Уайтинг.

В квалификацията за Гран при на Монако пилотът на Мерцедес Нико Розберг спря на завоя „Мирабо” заради блокирали спирачки и бяха развети жълти знамена. Това принуди пилотите след него да намалят скоростта и да не направят бързи обиколки. В това време точно Розберг бе с най-доброто време и впоследствие спечели полпозишън, който му гарантира и победата в състезанието.

Идеята за промяна на правилника във Формула 1 за удължаване на времето на квалификацията може да бъде направена, ако всичките отбори я одобрят.