Насер Ал-Атия (Катар) с Тойота записа втора етапна победа от юбилейното 40-о издание на рали Дакар, като беше най-бърз в третата отсечка между Писко и Сан Хуан с дължина 296 км. Катарецът изпревари с 4 минути шампиона Стефан Петерхазел с Пежо. В крайна сметка французинът поведе в генералното класиране с аванс от 3 минути пред Депре, а Ал-Атия излезе трети с изоставане от 7:43 минути.

Мико Хирвонен (Финландия) с Мини спря за отстраняване на повреди за час и половина, като на практика загуби шансове да се бори за призово класиране. След инциденти от битката отпаднаха и неговите съотборници Брайс Мензис и Язеед Ал-Рахджи.

При мотоциклетистите миналогодишният победител Сам Съндърланд с KTM взе втора победа и се върна начело в общото класиране. Той остави зад себе си Кевин Бенавидес с Хонда и Пабло Кинтанила с Хускварна. Досегашният лидер в генералното подреждане Хоан Бареда Борт с Хонда загуби близо половин час заради грешка в навигацията. Така втори е Бенавидес с изоставане от 4:38 минути, а трети Кинтанила на 7 минути след Съндърланд.

При АТВ-тата Игнасио Касале с Ямаха спечели етапа. Той изпревари Алексис Ернандес с близо 9 минути и Пабло Копети с почти 15 минути. В общото класиране чилиецът има 26:13 минути аванс пред руснака Сергей Карякин с Ямаха и 26:43 минути пред Копети също с Ямаха. Карякин завърши етапа девети.

В продължение на две седмици състезателите ще се опитат да преодолеят близо 9 000 километра, 4 500 от които на специални участъци, на територията на три страни - Перу, Боливия и Аржентина. Надпреварата, която се провежда за десети път в Южна Америка, ще финишира на 20 януари в Кордоба.