Насър Ал-Атия (Катар) с Тойота поведе след първия етап на юбилейното 40-о издание на рали Дакар при автомобилите. Катарецът измина дистанцията от 31 км между перуанската столица Лима и Писко за 21:51 минути и изпревари съотборника си Бернхард тен Бринке (Холандия) с 25 секунди. Трети изненадващо се нареди Николас Фухс (Перу) с Borgward.

В продължение на две седмици състезателите ще се опитат да преодолеят близо 9 000 километра, 4 500 от които на специални участъци, на територията на три страни - Перу, Боливия и Аржентина. Надпреварата, която се провежда за десети път в Южна Америка, ще финишира на 20 януари в Кордоба.

Един от претенденти за победата Себастиен Льоб (Франция) с Пежо имаше проблеми със спирачките и изостана на 3 минути от съотборника си и миналогодишен победител Стефан Петерхазел (Франция), завършил 11-и в етапа с изоставане от 5:37 минути след Ал-Атия.

При моторите най-бърз бе един от фаворитите за крайната победа и миналогодишен шампион Сам Съндърланд (Великобритания) с КТМ, който измина дистанцията за 20:56 минути и единствен слезе под границата от 21 минути. На 32 секунди след него остана Адриен ван Бевърен (Франция) с Ямаха, а трети се нареди Пабло Кинтанила (Чили) с Хускварна.

При машините АТВ първите петима в отсечката бяха с Ямаха. Най-бърз бе Игнасио Касале (Чили), следван на точно 1 минута от Сергей Карякин (Русия). Челната тройка допълни Пабло Копети (Аржентина).

При камионите Алеш Лопраис (Чехия) с Татра бе №1 в отсечката, следван на 22 секунди от Мартин ван ден Бринк (Холандия) с Рено. Трети и най-челно класиран от пилотите на Камаз бе Едуард Николаев (Русия).

В клас SXS етапът спечели Анибал Алиага (Перу) с Поларис, следван от Пена Кампо (Испания) и Клод Фурние (Франция) със същата машина.