Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Световното първенство по футбол в Русия завърши. Франция спечели втората си световна титла. Досегашният шампион Германия се провали с гръм и трясък. Хърватия учуди всички с достигането си до финала. Белгия спечели бронзовите медали, след като преди това елиминира фаворита Бразилия. Английските национали предизвикаха еуфория и надежди, че световната купа ще се завърне у дома, но се задоволиха с четвъртото място.

След един месец на футболна радост, тъга и спорове феновете вече спокойно да излязат в летен отпуск. Какво обаче ще запомним от Мондиал 2018 освен шампионската титла на Франция, голмайсторския приз на Хари Кейн и присъствието на президента на Хърватия – красивата Колинда Грабар-Китарович.

СРЕДЕН ПРЪСТ НА ОТКРИВАНЕТО
Един от най-популярните поп изпълнители за последните 25 години – Роби Уилямс, скандализира още на откриването на световното първенство. В края на своето участие британецът показа на целия свят среден пръст, насочен към камерите. След това се оказа, че жестът му е насочен към Британския парламент, който му препоръча да не ходи в Русия и да демонстрира дружелюбни отношения с Владимир Путин.

ПРОВАЛЪТ НА СВЕТОВНИЯ ШАМПИОН
Спортните фенове често са суеверни. Мнозина от тях вярват в поверия и различни прокоби. Едно от тях е Проклятието на шампиона и именно то застигна Германия. Немците не успяха да прескочат груповата фаза и последваха съдбата на Испания (2014), Италия (2010) и Франция (2002). Най-шокиращото в срамното представяне на „бундестима“ беше загубата от Южна Корея в решителния трети мач от групата. Въпреки резила селекционерът Йоахим Льов запази поста си, което е изключително непопулярен ход. Обикновено в такива случаи треньорът бива уволнен. 

НАЙ-СЛАБИЯТ ОТБОР СТИГНА ДО ЧЕТВЪРТФИНАЛ
Домакинът Русия започна световното първенство като отборът с най-ниска позиция в ранглистата на ФИФА. Още на старта „сборная“ започна с гръмка победа с 5:0 над Саудитска Арабия. Последва успех с 3:1 над Египет и класиране за осминафиналите. Там Русия хвърли голямата бомба, елиминирайки фаворизираните испанци след дузпи. Сред най-запомнящите се моменти от представянето на Русия е козируването след гол на Артьом Дзюба, спасяванията на Игор Акинфеев и манията в страната по мустаците на националния селекционер Станислав Черчесов. Появи се дори феномен, наречен Мустаците на успеха, при който мнозина поставиха характерното лицево окосмение под носа на профилните си снимки в социалните мрежи.

ЕМОЦИИТЕ НА МАРАДОНА
Дон Диего винаги е бил неподражаем. Сега също е така, но не на терена, а в ложата. Върхът на неговото шоу беше в мача срещу Нигерия. Марадона беше неудържим. Първо танцува с нигерийска фенка, след това празнува бурно головете на „гаучосите“, успя да подремне, а накрая размаха средни пръсти. След това му стана лошо и дори в ложата бяха извикани лекари, за да окажат медицинска помощ. Веднага тръгна слух, че Диего е или пиян, или дрогиран, но той категорично отрече: "Пих само чаша бяло вино"...

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

СЛАБОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЗВЕЗДИТЕ МЕСИ И РОНАЛДО
Двамата големи се провалиха на световното първенство, въпреки че португалецът вкара четири гола (хеттрик срещу Испания). В ключовите моменти на мачовете на техните отбори Меси и Роналдо не бяха лидерите, каквито се очакваше да бъдат. Аржентина и Португалия отпаднаха на осминафиналите, при това в един и същи ден.

КЪЛБЕТАТА НА НЕЙМАР
Очакванията бяха най-скъпият футболист в света да поведе Бразилия към шестата световна титла. Вместо това хората ще запомнят представянето му на Мондиал 2018 с продължителното лежане по терена и най-вече кълбетата, с които се претъркаляше след нарушение срещу него. В много от ситуациите Неймар видимо преиграваше с гримасите, че изпитва болка, а в други откровено симулираше, за да спечели фаул.

ВАР
Голямото нововъведение на световното първенство. Системата за видео асистент рефер е голям пробив от гледна точка за справедливостта на терена. Телевизионните повторения помогнаха да се избегнат много съдийски грешки, но често имаше и ситуации, когато дори след намесата на ВАР оставаха доста съмнения и последваха дискусии. Едно от тях е дузпата, която беше дадена срещу Хърватия на финала. Недоволство от системата изказаха футболисти и треньори. Трябва обаче да се отбележи, че ВАР има повече плюсове, отколкото минуси. Мондиалът ще бъде запомнен и с четвъртите смени, които отборите имаха право да извършват само в продълженията. 

ЛУДИЯТ ОБРАТ НА БЕЛГИЯ СРЕЩУ ЯПОНИЯ
Един от най-добрите мачове на световното първенство. Имаше всичко: емоции, драма и голове. В началото на второто полувреме Япония водеше с 2:0 и беше на път да сътвори една от най-големите сензации на турнира. Селекционерът на Япония Акиро Нишино беше обещал офанзивен футбол и „сините самураи“ продължиха да атакуват Белгия в ситуация, в която почти всички други отбори биха се затворили. „Червените дяволи“ успяха да заличат пасива си с голове на Маруан Фелайни и Ян Вертонген, а когато всички очакваха продълженията, белгийците организираха конраатака и Насер Шадли реализира победното попадение. Така Япония пропусна шанс да се класира за четвъртфиналите, а белгийците продължиха напред.

ХЪРВАТСКИЯТ ДУХ
„Шахматистите“ се представиха изключително силно. Записаха три победи в групата, включително и убедителното 3:0 над Аржентина. След това обаче дойдоха драмите в елиминационата фаза, където и в трите си мача играха продължения, а в два случая биха и дузпи. На осминафинала (срещу Дания), на четвъртфинала (срещу Русия) и на полуфинала (срещу Англия), тимът на Златко Далич първо се оказваше догонващ в резултата, а след това излизаше краен победител. Единствено на финала срещу Франция това не се случи. Като цяло хърватите показаха изключителна борбеност и стремеж към победа, което помогна за първото в историята на страната достигане до финал на световно първенство по футбол.

СТРАТЕГЪТ ДЕШАН
Селекционерът на Франция на световното първенство се показа като изключителен тактик. След слабото представяне срещу Австралия в първия мач, въпреки постигнатата победа, той направи промени в схемата на отбора. Това помогна за достигането до финала и в крайна сметка за спечелването на световната титла. „Петлите“ не демонстрираха интересна и грабваща вниманието игра, но пък показа, че умеят да постигат необходимите резултати. Освен това Дешан показа, че си е научил урока от Евро 2016 и не допусна да загуби втори пореден финал.

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ