РУМЕН ПАЙТАШЕВ, специален кореспондент на БЛИЦ в Русия

Франция е първият полуфиналист на Мондиал 2018. Селекцията на Дидие Дешан победи с 2:0 Уругвай след голове на Рафаел Варан в 40-ата минута и на Антоан Гризман в 61-ата. Второто попадение в мача бе до голяма степен определящо за крайния успех на "петлите". Вратарят на "урусите" Фернандо Муслера направи детинска грешка, след която французите удвоиха преднината си, а до края не позволиха изненада и заслужено са на полуфинал, правейки поредна крачка към световната титла. За мястото на финала "петлите" ще спорят с Бразилия или Белгия, които се сблъскват от 21:00 часа тази вечер. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Големият отсъстващ от мача в Нижни Новгород беше Единсон Кавани. Голмайсторът на Уругвай не успя да се възстанови от контузията, получена при победата с 2:1 над Португалия и днес нямаше как да помогне на страната си. Мястото му като партньор в атака на Луис Суарес зае е Кристиан Стуани от испанския Жирона. 

Селекционерът на Франция Дидие Дешан не можеше да разчита единствено на Блес Матюиди, който изтърпяваше наказания. Ударното трио в атака отново бе Антоан Гризман, Килиан Мбапе и Оливие Жиру, които тормозеха уругвайската защита.

Първата интересна ситуация в срещата беше в 15-ата минута. Тогава Мбапе остана непокрит в наказателното поле на съперника, но не успя да насочи добре с глава центрираната топка. Последваха минути на здрава битка, като преобладаваха единоборствата, а до голови ситуации така и не се стигаше. 

При една от редките опасности пред Муслера преди почивката французите успяха да поведат в резултата. В 40-ата минута Рафаел Варан попадна в прегръдките на съотборниците си. Гризман центрира от фаул, Стуани изпусна бранителя на Реал (Мадрид), който отклони топката с глава и я оплете в мрежата на "урусите" - 0:1. 

Малко преди почивката Юго Лорис блесна с фантастична проява, спасявайки удар на Мартин Касерес, след който уругвайците виждаха как изравняват резултата. 

До 60-ата минута не бе създадена голова ситуация, а в 61-ата Муслера направи гаф, позволявайки на Франция да стигне до нов гол. Гризман получи подаване от Толисо и стреля от дистанция, стражът на Уругвай подходи несериозно и не успя да улови топката, която беше в обсега му, но пръстите му се огънаха и тя попадна в мрежата му - 0:2. Това като че ли прекърши амбициите на тима на Оскар Табарес, който въпреки извършените три смени, не успя да доведе до някакъв положителен обрат в представянето на своите.

 

Най-запомнящият се момент до края беше спречкването между футболистите на двата отбора в 67-ата минута. Мелето започна след симулация на Мбапе, като при него най-активни бяха Луис Суарес и Пол Погба. Близо три минути играта беше спряна, докато съдията Нестор Питана охлади страстите.

Реферът от Аржентина се справи с ръководенето на 1/4-финала, въпреки съмненията в обективното му ръководене, които се появиха преди срещата. 

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ

УРУГВАЙ - ФРАНЦИЯ 0:2
0:1 Рафаел Варан (40), 0:2 Антоан Гризман (61)

Срещата по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на мача.
6 - Уругвайците са по-активни в началните минути, като при две ситуации успяха да създадат суматоха в наказателното поле на французите.
10 - Остро влизане на Кристиан Стуани в краката на Люка Ернандес, съдията Нестор Питана не санкционира с картон играча на "урусите", въпреки претенциите на "петлите". 
13 - Луис Суарес бе фаулиран от съотборника си в Барселона Самюел Юмтити. От последвалото изпълнение на фаула не последва нищо интересно.
14 - Юго Лорис успя да боксира топката преди играч на Уругвай да достигне до нея.
15 Първа голова възможност за французите в мача! Мбапе успя да засече топката с глава в наказателното поле на Муслера, но я прати над целта.
22 - Центриране на Гризман, Луис Суарес успя да изчисти топката. 
30 - Павар центрира отдясно, Мбапе леко отклони топката към Толисо, който обаче не успя да играе с нея и тя излезе в аут.
33  Първи жълт картон в 1/4-финала. Люка Ернандес фаулира Наитан Нандес, дърпайки фланелката му, която дори се скъса. Наложи се играчът на Уругвай да притича до тъчлинията, за да получи нов екип.
39  Родриго Бентанкур е санкциониран с жълт картон след нарушение срещу Толисо. Играчът на "урусите" ще бъде наказан за евентуален полуфинал. 
40  ГОООЛ! Франция повежда с гол на Рафаел Варан - 0:1! Гризман центрира от фаул, Стуани изпусна Варан, който отклони топката с глава и я оплете в мрежата на Фернандо Муслера. 
44  Блестяща намеса на Юго Лорис не позволява на уругвайците да изравнят. Мартин Касерес засече с глава центрираната топка, която стражът на Франция изби със сетни усилия. Тя летеше право в долния му десен ъгъл. След това при добавката Диего Годин пропусна отблизо да вкара.
45 - Добавеното време е 2 минути.
45+2 - Край на първото полувреме.
-----------------
46 - Начало на второто полувреме.
48 - Mуслера се справя след центриране на Гризман.
61  ГОООЛ! 2:0 за Франция след вратарски гаф! Aнтоан Гризман получи подаване от Толисо и стреля от дистанция, Фернандо Муслера подходи несериозно и не успя да улови топката, която беше в обсега му, пръстите му се огънаха и тя попадна в мрежата му.
67 - Грозни сцени на терена! Футболистите се спречкаха, след като Мбапе симулира и настана меле. Най-активни в него бяха Погба и Луис Суарес.
70  Съдията Нестор Питана санкционира с жълти картони Мбапе и Кристиан Родригес. Играта е подновена, след като страстите бяха охладени.
73 - Изстрел на Толисо прелетя в опасна близост покрай вратата на Уругвай. 
84 - Oтчаяни опити на "урусите" да затруднят "петлите". Нищо интересно в последните минути.
89 - Защитникът на Уругвай Хосе Хименес плаче, докато стои на стената при изпълнение на пряк свободен удар на французите. Бранителят осъзнава, че няма шанс за краен успех в мача, тъй като остават само още няколко минути.
89 - Гризман стреля над вратата.
90 - Добавеното време е 5 минути.
90+5 - Край на мача. Франция е на полуфинал! "Петлите" елиминираха Уругвай - 2:0. 


УРУГВАЙ
: 1.Фернандо Муслера, 2.Хосе Хименес, 3.Диего Годин, 6.Родриго Бентанкур  (59  7.Кристиан Родригес ), 22.Мартин Касерес, 8.Наитан Нандес (   20.Джонатан Уретавиская), 14.Лукас Торейра, 15.Матиас Весино, 17.Диего Лаксалт, 11.Кристиан Стуани (59  18.Maксимилиано Гомес), 9.Луис Суарес 
Резерви: 23.Мартин Силва, 12.Мартин Кампаня, 4.Гийермо Варела, 5.Карлос Санчес, 10.Хьорхян де Араскаета, 7.Кристиан Родригес,  19.Себастиан Коатес, 13.Гастон Силва, 16.Максимилиано Перейра,  18.Максимилиано Гомес, 20.Джонатан Уретавиская
Селекционер: Оскар Табарес


ФРАНЦИЯ: 1.Юго Лорис, 4.Рафаел Варан , 5.Самюел Юмтити, 21.Люка Ернандес , 2.Бенжамен Павар, 12.Корентен Толисо (79  15.Стивън Нзонзи), 6.Пол Погба, 13.Н`Голо Канте, 10.Килиан Мбапе (89  11.Усман Дембеле), 7.Антоан Гризман  (90+3  18.Набил Фекир), 9.Оливие Жиру  
Резерви: 23.Алфонс Ареола, 16.Стив Манданда, 22.Бенжамен Менди, 17.Адил Рами, 3.Преснел Кимпембе, 19.Джибрил Сидибе, 14.Блес Матюиди, 15.Стивън Нзонзи, 20.Флориан Товен, 18.Набил Фекир, 11.Усман Дембеле, 8.Тома Лемар
Селекционер: Дидие Дешан

Нижни Новгород, стадион "Нижни Новгород"
Съдия: Нестор Питана (Аржентина)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна ,  опасна ситуация , контузия