Един политик спечели симпатиите и уважението на цял свят на Мондиал 2018. Това обаче не е руския президент Владимир Путин, който присъства на официалното откриване на световното първенство. Въпреки че всички поздравяват Русия за прекрасната организация на мондиала, овациите и възхищенията са за хърватския президент Колинда Грабар-Китарович.

50-годишната блондинка ликува и страда с феновете на националния отбор. Тя гледа мачовете на Мондиал 2018 не само от официалната ложа, но и от трибуните. Заедно с обикновените фенове. Това обаче не е първият случай, в който Грабар-Китарович подкрепя представителния отбор на страната си. И не само във футбола. Тя може да бъде видяна на всеки важен мач за Хърватия на спортно мероприятие. Така беше и в началото на годината на европейското първенство по хандбал, което се проведе в държавата, която ръководи от президентския пост. Колинда Грабар-Китарович беше на трибуната сред феновете при победата с 32:22 над големия съперник Сърбия.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

На осминафинала на Световното в Русия срещу Дания (спечелен от хърватите с дузпи) Колинда Грабар-Китарович беше сред феновете и преживяваше с тях емоцията на дузпите. На четвъртфинала срещу Русия беше в официалната ложа, облечена в червен костюм и с фланелката на националния отбор. До нея бяха президентът на ФИФА Джани Инфантино и руският премиер Дмитрий Медведев, с когото си разменяха ръкостискания след всеки отбелязан гол. След мача със „сборная“, както и след победата над Дания, тя посети съблекалнята на хърватския национален тим и поздрави момчетата на Златко Далич.

През месец май 2015 година, само пет месеца след избирането си за президент, тя имаше аудиенция при папа Франциск и му подари фланелка на националния отбор. Хърватският президент, по подобие на всеки политик, се радва на двуполюсно отношение в родината си. Някои не я харесват заради икономическата й политика. Другия пък е обожават заради земния подход и близостта до народа. Тя дори пътува в икономична класа в самолета.

ПРОИЗХОД
Колинда Грабар е родена на 29 април 1968 година в село Лубарска, намиращо се близо до Риека. Баща й е собственик на месарски магазин, а майка й се грижи за домакинството. Като момиче се увлича по лов, футбол и дружи повече с момчетата. Така израства като мъжко момиче. Ако тогава някой е имал смелостта да предположи, че Колинда ще стане президент на Хърватия, вероятно е щял да получи насреща бурен смях. Като млада тя мечтае да бъде стюардеса или преводачка.

ОБРАЗОВАНИЕ
Колинда е отличен ученик в училище. Заслуга за това има цялото й семейство – майка, баща, баба и дядо, които постоянно я мотивират. Сред любимите й предмети са историята и чуждите езици. Заради селския си произход често е обект на насмешки от съучениците си. Най-вече заради диалекта си, от който обаче тя бързо успяла да се отърве.

На 17 години печели стипендия за обучение в САЩ, където заминава да завърши средното си образование в Лос Аламос (щат Ню Мексико). Там научава английски. Въпреки стипендията, на Колинда не достигат финансови средства за живот в Америка и се налага да работи. Това обаче е трудност за едно селско момиче. След завръщането си в Хърватия завършва факултета за хуманитарни и социални науки към Загребския университет. Има магистърска степен по международни отношения, както и бакалавърски по изкуство и литература на английски и испански език.

ЛИЧЕН ЖИВОТ
По време на обучението си в обучението си в университета са запознава с бъдещия си съпруг Яков Китарович, който е студент по същото време, но във факултета по инженерна и изчислителна техника. През 1996 година, когато Колинда е на 28 година, двамата сключват брак. През 2001 година се ражда дъщеря им Катарина, а две години по-късно се появява и синът им Лука. Именно заради Яков тя започва да се увлича по политиката.

КАРИЕРА
Като студентка бъдещият президент на Хърватия работи като детегледачка и учителка по английски език. Политическата й кариера започва през 1992 година. Едва 24-годишна става съветник към департамента за международно сътрудничество към Министерството на външните работи. През 2003 година е избрана за депутат, а скоро след това става министър по въпросите за европейската интеграция. Две години по-късно става министър на външните работи. В периода 2008-11 е посланик на Хърватия в САЩ. В началото на 2015 година става първата жена президент на родината си, след като втория тур на изборите побеждава тогавашния президент Иво Йосипович, след като получава 50,42%.

СТИЛ
50-годишната Грабар-Китарович е една от най-ярките и видни жени в политиката. Блондинката със съблазнителни форми е известна с лъчезарната си усмивка. Според мнозина хърватският президент никога не изпада в лошо настроение. В облеклото си предпочита сдържания стил. Израсла в бедност като дете, тя и сега е пестелива при избора на гардероба си. Предпочита строгите класически костюми, елегантните рокли и палта. Сред любимите й цветове са черно, бяло и червено. Имала е и модни провали, но като цяло към стила й трудно може да се направят забележки.

СНИМКИТЕ ПО БАНСКИ
През 2015 година в интернет се появяват снимки на съблазнителна блондинка по бански (вляво). Според мнозина това е новоизбраният президент на Хърватия. Още повече, че по същото време Колинда Грабар-Китарович е на почивка, а и сниманата жена много прилича на нея. След това става ясно, че блондинката на фотосите е американската актриса Никол Остин, известна и като съпруга на рапъра Айт Ти.

Снимки на Грабар-Китарович по бански (вдясно) също се намират в интернет, но те не предизвикват подобни коментари като тези са Никол Остин. Хърватският президент е в доста по-скромен бански и въпреки това предизвиква възторг.

ХОБИ
Колинда Грабар-Китарович се увлича по различни видове спорт, което вече разбрахме на световното първенство в Русия. Харесва литературата, киното и чуждите езици. Освен английски и испанския, говори свободно португалски, а има и основни познания по немски, френски и италиански. Обича пътешествията и разходките сред природата.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ

С ФЕНОВЕТЕ В САМОЛЕТА НА ПЪТ ЗА МОНДИАЛ 2018

В ХЪРВАТСКАТА СЪБЛЕКАЛНЯ СЛЕД УСПЕХА НАД РУСИЯ

НА БАСКЕТБОЛЕН МАЧ С БИСЕРКА ПЕТРОВИЧ - МАЙКАТА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ДРАЖЕН ПЕТРОВИЧ

НА ХАНДБАЛ СЪС СЕЛЕКЦИОНЕРА НА ФУТБОЛНИЯ ОТБОР ЗЛАТКО ДАЛИЧ

НА ХАНДБАЛЕН МАЧ С ФУТБОЛНИЯ НАЦИОНАЛ ИВАН ПЕРИШИЧ