Играй БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Точно един месец и 63 мача след началото на световното първенство днес в руската столица предстои да се проведе финалът на Мондиал 2018. От 18:00 часа на стадион „Лужники“ в Москва излизат Франция и Хърватия, за да определят наследника на Германия на футболния връх. Докато „петлите“ бяха един от фаворитите за спечелване на титлата и участието им на финала изглежда резонно, то никой не слагаше хърватите в сметките за участие в последния мач от шампионата. Така мачът в Москва се превръща в своеобразен футболен сблъсък на Давид с Голиат. Днешният спор за световната титла е едва вторият в историята, в който не участва поне една от четирите големи сили – Бразилия, Италия, Германия и Аржентина. Предишният случай беше през 2010 година, когато Испания победи Холандия в ЮАР.

Вдъхновеният френски отбор, вторият най-млад на Мондиал 2018, разчита на бързината на Килиан Мбапе и уменията на Антоан Гризман. Всъщност те са сред малцината звезди на Световното, които стигнаха до финала. Големите имена в световния футбол Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Неймар отдавна вече не са част от турнира. Хърватите обаче също имат звезди, но при тях те са част от халфовата линия. Това са Иван Ракитич от Барселона и Лука Модрич от Реал (Мадрид). В изключително голяма степен „шахматистите“ са зависими от креативността на Модрич.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Франция изглежда големия фаворит, въпреки че започна трудно в груповата фаза. След това „петлите“ разпериха крила и елиминираха амбициозните аржентинци и коравите уругвайци, за да се стигне до успеха над героичните белгийци на полуфиналите. Хърватите на пръв поглед са аутсайдери, предвид трудното достигане до финала – две победи след дузпи (над Дания и Русия) и една след продължения (над Англия). Не бива обаче да се подценява отбор, който направи Аржентина на пух и прах в групата за успеха с 3:0. Статистиката обаче не е на страната на „шахматистите“, които нямат победа в досегашните си пет мача с Франция.

ФРАНЦИЯ – ХЪРВАТИЯ

Днес от 18:00 часа по БНТ 1 и БНТ HD
Москва, „Лужники“
Съдия: Нестор Питана (Аржентина)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
 Франция: Лорис, Павар, Варан, Юмтити, Ернандес, Канте, Погба, Матюиди, Мбапе, Гризман, Жиру
Контузени: няма
Наказани: няма

 Хърватия: Субашич, Върсалко, Ловрен, Вида, Стринич, Брозович, Ребич, Ракитич, Модрич, Перишич, Манджукич
Контузени: няма
Наказани: няма

Баланс: 5 мача, 3 победи за Франция, 2 равенства, г.р. 9:3

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Дидие Дешан може да се нареди до Марио Загало и Франц Бекенбауер, ставайки едва третият в историята, спечелил световната титла като футболист и треньор.
* Франция не вкара гол само в един от досегашните си шест мача на Мондиал 2018 – нулевото равенство с Дания в групите.
* „Петлите“ спечелиха останалите си пет срещи на световното първенство, но само една от победите беше с повече от един гол разлика – 2:0 срещу Уругвай на четвъртфиналите.
* Антоан Гризман вкара три гола на Мондиал 2018 – и трите с левия крак. Килиан Мбапе също се разписа три пъти, но един път с левия и два пъти с десния крак.
* Вратарите на последните три отбора, загубили финала на световно първенство, са играли в Монако. Това са Фабиан Бартез (2006), Мартен Стекеленбург (2010) и Серхио Ромеро (2014). Тази тенденция вещае загуба за Хърватия, тъй като Даниел Субашич в момента е играч на „монегаските“.
* „Шахматистите“ са първият отбор в историята на световните първенства, който в елиминациите игра три мача от по 120 минути.
* Иван Перишич има 20 удара към противниковите врати на Мондиал 2018, но само три от тях са били в рамката.
* Франция и Хърватия нямат вкаран гол на световното първенство в интервала 16-30 минута на мачовете си.

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ