ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 1 – ТУК!
Румен Пайташев, специален пратеник на БЛИЦ на Мондиал 2018

Англия спечели за първи път в историята след изпълнение на дузпи мач от елиминационната фаза на световно първенство – 4:3 срещу Колумбия, за да се класира за 1/4-финалите на Мондиал 2018 в Русия. Джордан Пикфорд пък е първият вратар на „трите лъва“ , спасил удар от бялата точка при дузпи на голям турнир след Дейвид Сиймън на Мондиал 1998 във Франция срещу Аржентина.

Трите провала на англичаните при дузпи на световни първенства преди триумфа им срещу Колумбия (4:3 след дузпи, 1:1 в редовното време и продълженията) на шампионата на планетата в Русия бяха през 1990, 1998 и 2006 година.

През 1990 година в Италия Гари Линекер, Питър Биърдзли и Дейвид Плат вкарват от бялата точка срещу ФРГ (Федерална република Германия), но Стюарт Пиърс и Крис Уодъл пропускат и немците се класират за финала.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Осем години по-късно във Франция Пол Инс и Дейвид Бати пропускат дузпи срещу Аржентина на 1/4-финалите и „трите лъва“ са елиминирани, а през 2006 година в Германия англичаните са отстранени от Португалия пак на 1/4-финал, след като Франк Лампард, Стивън Джерард и Джейми Каръгър се оказват грешници от бялата точка.

Отборът на Гарет Саутгейт, пропуснал дузпа на домашното Евро 1996 при отпадането от Германия на полуфиналите, този път развали проклятието в Русия. Джордан Пикфорд спаси удара на Карлос Бака, а Матеус Урибе прати топката в напречната греда. Впоследствие Ерик Дайър вкара последната дузпа и прати Англия на 1/4-финал срещу Швеция.

На европейски първенства англичаните също имат един успех с дузпи - на домашното Евро 1996 срещу Испания в 1/4-финал, но след това отпадат в три поредни случая – по-късно на полуфинал след дузпи от Германия на същия турнир, през 2004 от домакина Португалия на 1/4-финал и през 2012 година в Полша и Украйна от Италия отново на 1/4-финална фаза.  

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ