Американската компания за спортна екипировка Nike имаше огромен повод за радост още преди финала на Мондиал 2018 в Русия, след като обличаше и двата тима, които спориха за титлата. В крайна сметка Франция надви Хърватия с 4:2 на стадион „Лужники“ и грабна титлата.

“Ние обличаме три от четирите отбора на полуфиналите, като два от тях достигнаха до финала. Ние сме във футбола от над 20 години и за първи път имаме изцяло Nike финал”, каза Елиът Хил, директор по маркетинг на компанията. Десет от 32-та участника в Русия носеха екипи на Nike, включително и три от полуфиналистите (Франция, Хърватия и Англия). Победата на „петлите“ и спечелването на втора световна титла след тази през 1998 година на домашния Мондиал означава, че те ще имат втора звезда на екипа си и тя ще остане там завинаги.

“В допълнение към екипите, имахме огромен успех и с нашите играчи. Над 65% от изиграните минути бяха от атлети, които носеха обувки на Nike”, допълва Хил.

Един от визираните футболисти е Килиан Мбапе, който на 19 години спечели приза за Най-добър млад играч на турнира. Той стана и вторият най-млад играч, разписвал се на финал на световно първенство след Пеле през 1958 година в Швеция.

Лука Модрич от Хърватия получи наградата „Златната топка“ за най-добър играч на първенството, а друг спортист на NIke Тибо Куртоа от Белгия спечели „Златната ръкавица“ за най-добър вратар в турнира. Голмайстор на надпреварата също бе представите на американския концерн – Хари Кейн, вкарал 6 гола за Англия, осигурили му „Златната обувка“.

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И РЕЗУЛТАТИ НА МОНДИАЛА В РУСИЯ