На този ден преди 53 години Локомотив изиграва един от най-великите мачове в славната си история. На 17 февруари 1965 г. пловдивчани правят 1:1 срещу световния колос Ювентус на страховития за всички гостуващи отбори "Стадио Комунале" в Торино. 30 000 тифози с мощен рев посрещат двата отбора, които са изведени от френския рефер Филип Берберян в очакване на разгромна победа на любимците си над почти непознатия отбор от България, който пристига в Италия с влак.

В щаба на "бианконерите" обаче са пропуснали един съществен факт и той е, че личността на старши треньора на противника. Начело на "железничарите" в този период е великият Димитър Григоров. Ерудит №1 в историята на българския футбол знае, че италианците ще подценят отбора му. Дълбоко в себе си той е убеден, че тимът му е способен на подвиг на Комунале. Преди заминаването за Апенините Григоров води възпитаниците си при своя приятел Атанас Кръстев - Начо Културата. Известният културтрегер показва най-доброто от българските художници в личната си колекция на футболистите. Целта на Григоров е да покаже на играчите, че те не отиват като безродни в Италия, а като представители на нация със значителен принос в световната култура. 

Под оглушителния рев на трибуните Димитър Григоров извежда следния състав: Станчо Бончев, Илия Бекяров, Георги Мицин, Иван Манолов, Иван Бояджиев, Иван Занев, Иван Кънчев, Димитър Грънчаров, Димитър Мулетаров, Спас Илиев, Петър Коле. В тогавашния Ювентус играят светила, като носителя на Златната топка Омар Сивори, Нестор Комбен, Луис дел Сол, Бенито Сарти, Сандро Салвадоре.
 
Пловдивчани не трепват от именития си съперник и пускат само един гол. Стадио Комунале изтръпва обаче в 72-ата минута, когато крилото Мулетаров прави за смях националите Бенито Сарти и Алесандро Салваторе, и бележи изравнителния гол. До края защитата и вратарят Станчо Бончев не допускат второ попадение. 

Реваншът е на 10 март в Пловдив и завършва също 1:1. Голът за "железничарите" вкарва Иван Манолов - Големия орел, а румънският рефер отменя редовно попадение за домакините и се назначава трети двубой, който двата щаба се съгласяват да е в Торино. Юве печели с 2:1 след продължения и се класира за полуфиналите в турнира за Купата на УЕФА.

След равния мач в Торино италианските вестници не скриват доброто си впечатление от играта на пловдивчани. "Тутто спорт": "Ювентус" се огъна пред българския "Локомотив", "Ла стампа": "Бяло-черните ("Ювентус" играе също в бяло-черен екип) се изгубиха сред сърцатите българи", "Ла гадзета де ла спорт": "За купата на УЕФА "Ювентус" угасна срещу българите от Пловдив."
Дончо Донев/"Марица"