Управителният съвет на ОФК Локомотив (Горна Оряховица) подаде колективна оставка заради промените в ЗМСМА, забраняващи на общински съветници да участват в управление на дружества, които имат търговски отношения с местните общини, пише Sport-vt.com. В горнооряховския клуб предстои свикване на ново Общо събрание, което да избере друго ръководство на клуба. Това може да стане най-рано след два месеца, като дотогава УС ще продължи да изпълнява задълженията си към клуба и отборите от детско-юношеската школа.

Промените в Закона за местно самоуправление целят да ограничат правенето на бизнес на общинските съветници с Общината. Под ударите му, според общинските юристи от Горна Оряховица, попада и Локомотив (ГО), в чието ръководство има общински съветници.

Сегашният Управителен съвет на ОФК Локомотив бе избран само преди половин година, но от петте му членове трима – председателят Даниел Костадинов, Димитър Николов и Йордан Яков, са общински съветници, а Николай Цачев пък е служител на Общината. Пред дилемата да останат във футболната управа или да напуснат Общинския съвет те са избрали да подадат оставки от Управителния съвет на ОФК.

Според други юристи обаче промените в закона, обнародвани в Държавен вестник на 19 януари т.г., касаят само търговските дружества, каквито са доста малко от спортните клубове. Конкретно в чл. 34 ал. 5 се казва, че “общинският съветник не може да е едноличен търговец, акционер, член на управителен, надзорен, контролен съвет на търговско дружество, което има контракти с общината, както и с търговски дружества с общинско участие или общински предприятия”.

ВТОРА ЛИГА - СЕЗОН 2017/2018​
Пълната програма на Втора лига