Воденият от Станимир Стоилов шампион на Казахстан Астана поведе и впоследствие загуби у дома от Спортинг (Лисабон) с 1:3 в първа среща от 1/16-финалите на Лига Европа.

Сблъсъкът започна много добре за домакините, които поведоха с красив гол на хърватския нападател Марин Томасов (7) още в самото начало. Десет минути по-късно "лъвовете" от Лисабон изпуснаха чудесен шанс за изравняване. След центриране от корнер Брайън Руис нанесе удар от въздуха, а Себастиан Коатес се разтегна в малкото наказателно поле и малко не му достигна да засече топката във вратата.

В 24-ата минута Бруно Фернандеш шутира от около 23 метра и вратарят Ерич изби над гредата. Осем минути по-късно Твумаси отправи удар от средна дистанция, а вратарят Руи Патрисио изби. Топката попадна в краката на Деспотович, който също шутира и португалският страж пак спаси.

Пет минути преди края на първата част Сейду Думбия вкара гол за гостите, но той не бе признат заради засада. Повторенията показаха, че със сигурност няма засада на нападателя. В 44-ата минута Фернандеш шутира от фал, но вратарят Ерич изби в корнер. В добавената минута на първата част не беше зачетен и гол на Астана заради засада.

Играчите на Мъри изживяха истински кошмар в рамките на осем минути в началото на втората част. Логвиненко игра с ръка в наказателното поле и Бруно Фернандеш (48-дузпа) изравни от 11-метровия наказателен удар. Скоро след това Желсон Мартинс (50) направи обрата пълен след подаване на Руис, а след бърза атака Сейду Думбия (56) направи резултата 1:3.

В 62-ата домакините останаха с човек по-малко след втори жълт картон на Логвиненко, но въпреки това гостите намалиха оборотите и треньорът им Жорже Жезуш дори извади някои ключови играчи. В 74-ата вратарят Ерич спаси силен удар на Желсон Мартинс. До края на мача „лъвовете” продължиха да доминират, но си тръгнаха от Казахстан само с два гола преднина.

Реваншът в Лисабон е след седмица на 22 февруари от 20:00 часа българско време.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА