Борусия (Дортмунд) сензационно загуби у дома от австрийския шампион Залцбург с 1:2 в първата им среща от 1/8-финалите на Лига Европа.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на капитана на Фиорентина Давиде Астори, който днес беше изпратен от хиляди фенове във Флоренция.

Вестфалци са считани за един от фаворитите за трофея, но не показаха с нищо, че ще го преследват. Те владееха повече топката през първата част, но атаките им бяха ялови без каквато и да опасност пред противниковата врата. „Червените бикове” пък пропуснаха чудесни възможности за попадение. В 40-ата минута защитник на домакините изчисти от голлинита след удар на Дабур, а в последните секунди на полувремето Хуан Чий-Хан шутира и след рикошет топката се удари в гредата.

Гостите от града на Волфганг Амадеус Моцарт продължиха да стоят по-добре на терена и след почивката. „Биковете” получиха 11-метров наказателен удар и Валон Бериша (49-дузпа) го превърна в гол за 0:1. Йомер Топрак задържа Хуан на границата на наказателното поле, но съдията прецени, че нарушението е в пеналта и посочи бялата точка. След това Бериша (56) удвои аванса на Залцбург с мощен удар от границата на наказателното поле.

Андре Шюрле (62) намали на 1:2 след извеждащ пас на Кристиан Пулишич, но това бе единственото по-сериозно нещо, което сътвориха „жълто-черните”. Те опитаха натиск в края, но без опасности пред противниковата врата.

В 82-ата минута Лайнер пропусна добра възможност за гостите, които все пак си тръгват като победители и ще очакват по-спокойни реванша след седмица на австрийска земя от 22:05 часа българско време.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ЛИГА ЕВРОПА